Exprezident Sparty Mach půlmiliardové odškodné nedostane

Brno - Bývalý prezident fotbalového klubu AC Sparta Praha Petr Mach nedostane od státu požadovanou půlmiliardovou náhradu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Podnikatel peníze požadoval kvůli údajným škodám, jež mu mělo způsobit nezákonné trestní stíhání.

Svůj nárok Mach vyčíslil na 480,9 milionu korun. Škoda podle něj vznikla z větší části tím, že nemohl v roce 1998 prodat svůj jezdecký areál v Chotýšanech na Benešovsku. Zájemce mu tehdy údajně nabízel 350 milionů korun, z transakce ovšem sešlo právě kvůli Machovu stíhání. O další desítky milionů korun prý podnikatel přišel proto, že nemohl peníze následně zhodnocovat v bankách.

Machovu žalobu odmítl v roce 2010 už Obvodní soud pro Prahu 2 a někdejší prezident Sparty neuspěl ani s loňským odvoláním k Městskému soudu v Praze. Také Nejvyšší soud dospěl k závěru, že Mach neprokázal spojitost mezi trestním stíháním a údajnou škodou.

„Pouze hypotetické závěry o možném zúročení předmětné částky 'příslušnými bankovními produkty', které žalobce soudu předkládá, nelze považovat za dostatečně dokládající vznik škody v daném rozsahu,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu. Soudci připomněli také to, že Mach později areál prodal za 48 milionů korun. Podle Nejvyššího soudu to byla v daném místě a čase obvyklá cena.

Na počátku stálo BMW

Mach se do problémů dostal v druhé polovině 90. let. V lednu 1998 jej policisté kvůli koupi luxusního vozu BMW v Německu obvinili z celního úniku a pojišťovacího podvodu. Nakonec jej odsoudili za krácení daní a cla k pěti letům vězení a pokutě 300 000 korun. Z věznice se dostal po odpykání poloviny trestu.

V dalším procesu čelil obvinění z údajného mnohamilionového podvodu. Mach dostal v roce 1991 tři úvěry v celkové výši přes 160 milionů korun. Za peníze chtěl koupit a provozovat autobusy a vydražit právo na uzavření nájemní smlouvy k objektu na Národní třídě v Praze. Úvěry měl splácet z výnosů. Podle obžaloby ale úvěry nesplatil a společnost převedl na jinou osobu. Nový majitel zemřel, účetnictví firmy se ztratilo a zůstaly jen dluhy. Vrchní soud v Praze ale Macha v roce 2008 definitivně osvobodil.