Rakovina prsu ženy před modelingem nezastavila

Praha – Po přehlídkovém mole se v rámci slavnostního večera Nadačního fondu onkologie pro 21. století prošly neobvyklé modelky. Jak pořádající instituce napovídá, módní výdobytky předvedly ženy, které osobně vědí, co je rakovina prsu. Dalším pacientkám s diagnózou chtějí dodat kuráž a sebevědomí pro každý den.

Devětatřicetiletá Silvie Hradilová je matkou dvacetileté dcery a také třikrát za sebou prodělala rakovinu prsu. Už ve dvanácti letech se léčila s rakovinou lymfatických uzlin, rakovina prsu přišla po narození dcery. Prodělala řadu operací včetně amputace prsu. Včera ale vše pustila z hlavy, když se zhostila role modelky v rámci dobročinného večera pod názvem Sebevědomí pro každý den.

Čtrnáct modelek a zároveň čtrnáct žen, které mají zkušenost s onkologickým onemocněním, se shoduje, že v boji s rakovinou je důležitá dobrá nálada, optimismus a sebevědomí. Ročně v České republice onemocní rakovinou prsu 6,5 tisíce žen a případů této nemoci každoročně přibývá. „Je tady příjemná okolnost, že nám rozhodně nestoupá úmrtnost,“ přidává pozitivní bilanci primářka onkologické kliniky Jitka Abrahámová. V pozadí stojí stále se zlepšující medicína ale i fakt, že ženy chodí na preventivní prohlídky a s případnou léčbou se začne včas.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)