Štěch odmítl schůzku s tibetským premiérem, ostatním prý ale nic nezakázal

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítl případnou schůzku s předsedou tibetské exilové vlády v rámci jeho pobytu v Česku. Lozang Sanggjä přijede do Prahy koncem října na konferenci Forum 2000. Štěch ale zároveň odmítl tvrzení dalšího senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09), že prý zakázal setkání s tibetským exilovým premiérem i dalším zákonodárcům.

„Předseda Senátu zdůraznil, že nikdy neuděloval a nadále ani nehodlá udělovat jakékoli pokyny k individuálním aktivitám senátorů na půdě Senátu či mimo ni,“ uvedla senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková. Podle ní Štěch pouze „zamítl možnost osobního setkání s předsedou tibetské exilové vlády“.   

Podle Štětiny předseda Senátu včera zakázal, aby se Sanggjä v sídle horní komory setkal s poslanci a senátory ze Skupiny přátel Tibetu. „Učinil tak po včerejší intervenci velvyslance ČLR s poukazem, že takové přijetí by ohrozilo česko-čínské obchodní vztahy,“ uvedl Štětina. 

Sanggjä stanul v čele tibetské exilové vlády loni v září. Tibeťané podle něj tímto krokem ukončili 300 let trvající tradici, kdy byl jejich duchovní vůdce, jímž je nadále dalajlama, zároveň lídrem politickým. Exilový premiér má přijet do Česka na konferenci Forum 2000, která se bude konat 21. až 23 října v Praze. Jejím tématem bude vztah demokracie a médií. Bude se věnovat také odkazu loni zesnulého exprezidenta Václava Havla v oblasti demokracie a lidských práv.