Irácký premiér potvrdil zájem o letouny L-159

Praha - Irácký premiér Núrí Málikí po jednání s Petrem Nečasem potvrdil, že Irák má stále zájem o české bitevníky L-159. O věci budou v pátek jednat ministři obrany obou zemí. Málikí a několik ministrů jeho vlády je na návštěvě Česka. Obě země už uzavřely dohodu o hospodářské spolupráci.

Málikí podle zpravodaje ČT Petra Zavadila nicméně zopakoval, že Irák má ale i nabídky jiných zemí, které bude zvažovat. Například USA nabízejí Iráku své stíhačky F-16. Rozhovory o možnosti transakce vede Praha s Bagdádem už déle než rok. Nečas byl společně s Vondrou v Bagdádu loni v květnu, odborníci obou zemí spolu hovořili v Iráku naposledy před několika dny.

Bitevníky L-159 měly zachránit krachující letecký průmysl, v 90. letech vláda objednala pro armádu 72 strojů. Později se ukázalo, že vojáci jich potřebují jen třetinu. Kvůli silné zahraniční konkurenci bylo ale obtížné nadbytečné stroje prodat, zájem o 24 nových letadel projevil až Irák. Letouny by ale pravděpodobně čekala zásadní přestavba. Irák chtěl totiž dvoumístné stroje a v českém kokpitu je místo jen pro jednoho pilota.

Dohoda o hospodářské spolupráci je první od pádu Husajnova režimu

Ministr průmyslu Martin Kuba dnes podepsal s iráckým ministrem obchodu Kairallem Hassanem Babakirem Dohodu o hospodářské spolupráci a podpoře obchodu obou zemí. Jde o první novou smlouvu mezi ČR a Irákem od pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003. „Dohoda má dlouhodobě podpořit výměnu informací a spolupráci při zvyšování povědomí o obchodních a investičních příležitostech trhů obou zemí. Umožní nám setkávat se na všech úrovních a vyhledávat oboustranně zajímavé projekty,“ uvedl ministr Kuba. Ministři se také dohodli na zřízení Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci umožňujícího podporu konkrétních projektů podnikatelských subjektů.

Málikí odmítl, že by přes Irák byly do Sýrie dodávány zbraně 

Premiéři jednali především o podnikatelských možnostech pro irácké firmy v Česku, ale především pro české firmy v Iráku, které by se mohly podílet na rekonstrukci země po válce. Premiéři vidí možnosti v rozvíjení irácké infrastruktury, dopravě, zemědělství, ropném průmyslu, bezpečnosti, tvoření iráckých bezpečnostních složek. Jednání se dotklo i situace v Sýrii - politici se shodli, že musí dojít ke kompromisu mírovým řešením. Málikí zároveň odmítl, že by vzdušný prostor jeho země byl využíván k dodávkám zbraní do Sýrie. „Irák nikdy nedovolí, aby přes jeho prostor kdokoliv dodával zbraně do Sýrie. To ne,“ prohlásil Málikí.

Nečas svého iráckého kolegu také ujistil, že ČR bude nadále podporovat stabilní a jednotný Irák. „Česká republika skutečně mohla napomoci irácké obnově. Irák dnes má určitou zkušenost a má mnoho firem, které mohou spolupracovat s českými firmami na obnově Iráku… Česká republika má tradiční význam,“ konstatoval Málikí. V Iráku podle statistiky Málikího vlády přišlo v září při násilnostech o život 365 lidí a 683 bylo zraněno. Jsou to nejhorší údaje za uplynulé dva roky. V zemi v posledních týdnech útočila irácká odnož Al-Káidy vždy souběžně v několika městech.

Miinistr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho irácký protějšek Hošjar Zibarí (uprostřed)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Málikí v Praze zdůraznil, že „extremistické a teroristické akce na různých místech v Iráku“ nemají vliv na prostředí či život v Iráku jako takový a jeho rozvoj. „Určité skupiny mají své podnikatelské zájmy, ale my se snažili, abychom násilí v zemi skutečně ukončili. Nepřicházejí nové skupiny zvenčí,“ prohlásil předseda irácké vlády. 

Obchod mezi Českem a Irákem loni po předchozím růstu meziročně klesl o zhruba 40 procent na 1,54 miliardy korun. Česko má s Irákem dlouhodobě kladnou bilanci, jelikož irácký vývoz je minimální a loni jeho hodnota činila necelé tři miliony korun.

Po dnešku je také jasné, že novým českým velvyslancem v zemi bude diplomat Alexander Langer, který dříve vedl misi například v Pákistánu. Diplomaté také hledají pro české velvyslanectví v Bagdádu nové prostory, především právě kvůli rozšiřující se hospodářské spolupráci obou zemí.