Heger podpořil očkování proti chřipce. Teď je ideální doba

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce zvýšit počet lidí, kteří jsou očkováni proti chřipce. Vedle záchrany životů by to prý přineslo také úspory ve zdravotnictví. „V ČR je očkováno zhruba pět procent obyvatel. Kdyby stoupla proočkovanost na doporučených 15 procent, zaplatily by sice zdravotní pojišťovny za vakcíny o 300 milionů korun víc, ale podstatně by klesly náklady, které ročně přesahují miliardu,“ řekl ministr. V Česku každý rok zemře na chřipku a její komplikace 1 500 až 2 000 lidí.

Ministr připomněl, že očkování je nejrazantnějším opatřením zdravotnického typu, proti chřipce ale lze bojovat i běžně občansky, a to způsobem života, když se člověk otužuje a je aktivní, tím si zvyšuje imunitu. „Ale očkování proti chřipce zejména u ohrožené populace je klíčové,“ zdůraznil. Ideální doba je v říjnu a listopadu. 

Někomu očkování proti chřipce hradí pojišťovny: lidem nad 65 let, pacientům s cukrovkou, vážnějším onemocněním srdce a cév, plic, dýchacích cest, ledvin nebo těm, co dlouhodobě pobývají ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Doporučeno je i očkování zdravotníků, kteří o ně pečují. Jelikož jsou hlavními přenašeči infekce děti, tak se rovněž nově doporučuje očkovat děti ve věku od půl roku do tří let. Lidé za vakcínu zaplatí zhruba 300 korun.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly ochrání očkování až 90 procent zdravých dospělých a u seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí. V letošní vakcíně jsou prý zahrnuty antigeny tří kmenů, z nichž jeden chrání proti chřipce „prasečí“. Případná chřipková epidemie by však nemusela být tak silná, protože řada lidí má z loňského roku protilátky. 

Podle Romana Chlíbka z České vakcionologické společnosti je u nás očkování zcela nedoceněno. „My si neuvědomujeme to, že 70-80 procent všech mrtvých na chřipku jsou lidé starší 65 let. Pokud bychom tyto lidi očkovali, můžeme předejít většímu počtu úmrtí, než ročně zemře na silnicích,“ uvedl ve Studiu ČT24. Je prý také prokázáno, že očkování proti chřipce v zimních měsících uleví chronicky nemocným, jako jsou astmatici, diabetici nebo lidé s onemocněním srdce. 

Většina lékařů očkování proti chřipce doporučuje, stoprocentní podporu ale vakcína nemá. Lékařka a odpůrkyně očkování Ludmila Eleková oponuje, že u očkování proti chřipce v podstatě není prokázána účinnost - ukazuje se, že je velmi nízká, a navíc vakcína nechrání proti ostatním zimním nemocem. Po očkování se prý navíc můžou projevit vážné a nepředvídatelné účinky. Podle zkušeností lékařů lidé často účinkům vakcíny jednoduše nevěří. Zvlášť ti, kteří se už jednou nechali očkovat, a přesto poté onemocněli. Přitom v jiných evropských zemích se nechává proti chřipce očkovat až šestkrát víc obyvatel než u nás.  

Rýma není chřipka

Chřipku řada lidí zaměňuje s jinými onemocněními dýchacích cest. Typické pro ni je, že začne náhle, objeví se horečka přes 39 stupňů, často provázená zimnicí, bolestí svalů, kloubů a hlavy. Po pár hodinách se přidává suchý dráždivý kašel a pálení v krku. Rýmu nemocný většinou nemá. Vysoké teploty klesají pacientům obvykle až čtvrtý den.