Kubice propuštěním Lessyho trestný čin nespáchal

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice nespáchal trestný čin, když propustil bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho ze služebního poměru po jeho obvinění inspekcí. Uvedlo to Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7, které proto Lessyho trestní oznámení uložilo.

„Požádáme o přezkoumání rozhodnutí s tím, že jednak budeme polemizovat s důvody, které nám státní zástupce dal pro své rozhodnutí. Jednak budeme trestní oznámení dále doplňovat a rozšiřovat o další skutečnosti,“ reagoval Lessyho advokát Václav Láska. Chce podle svých slov prokázat, že Kubiceho nezákonné jednání nespočívá pouze v tom, že neprovedl vlastní šetření. Čeho konkrétně se měl ministr dopustit, však zatím odmítl prozradit. 

Proti odvolání Lessyho podal advokát už dříve rozklad. Seznámil už se i se spisem. „Takže teď vím, co bylo podkladem rozhodnutí ministra, v podstatě to byly dva papíry,“ uvedl. Nyní čeká, až rozkladová komise na ministerstvu vnitra nařídí jednání. Komise následně Kubicemu doporučí, jak rozhodnout. Ministr může rozklad zamítnout, původní rozhodnutí zrušit či změnit.

Ministr podle někdejšího policejního prezidenta zneužil svou pravomoc tím, že neprovedl vlastní šetření před jeho propuštěním ze služebního poměru. Podle ministerstva ale tato povinnost v zákoně stanovena není a ministr si šetření dělat nemusel. Lessy skončil ve funkci po devatenácti měsících, v případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

Lessyho stíhá od konce srpna Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Exšéf sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout syna z nemocnice. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal právě ministr, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru.