Uzunoglu nezíská od státu peníze za zmařený obchod s lokomotivami

Brno - Lékař a podnikatel Yekta Uzunoglu nezíská od státu peníze za zmařený obchod s lokomotivami. Nejvyšší soud (NS) odmítl v posledních dnech dvě dovolání, která s případem souvisela. Uzunoglu žádal celkem téměř 260 milionů korun za to, že kvůli nezákonnému stíhání a vazbě nemohl dotáhnout do konce kontrakt mezi společností Cromway Holdings a Škodou Plzeň, z něhož měl dostat provizi.

Soudy všech stupňů dospěly k závěru, že mezi stíháním Uzunoglua a krachem obřího kontraktu neexistuje přímá souvislost. Stát proto nenese zodpovědnost za vzniklou škodu. „Sama okolnost, že žalobce byl trestně stíhán a vzat do vazby, objektivně nebyla s to zabránit zúčastněným právnickým osobám, aby připravovaný obchod dokončily,“ stojí v jednom z usnesení Nejvyššího soudu.

Uzunoglu v roce 1994 zastupoval společnost Cromway Holdings, která údajně chtěla od Škody Plzeň odebrat 60 lokomotiv za 1,8 miliardy korun plus náhradní díly a servisní služby za 3,75 miliardy korun. Uzunoglu by prý dostal provizi 2,5 procenta z celkové hodnoty obchodu.

Jednání dospěla k předběžné dohodě, pak se ale Uzunoglu dostal do vazby a z obchodu sešlo. Vzniklou škodu muž v pozdějších žalobách vyčíslil na 81,2 milionu v případě lokomotiv a 178,1 milionu v případě náhradních dílů a servisu. V jiném sporu se Uzunoglu domáhal dalších vysokých částek jako údajný tichý společník Cromway Holdings.

Uzunoglu strávil ve vazbě dva a půl roku kvůli obviněním z podvodu, přípravy vraždy a mučení. Trestnímu stíhání čelil téměř 13 let. Soudy jej nakonec zprostily všech obvinění. Z trestné činnosti vinil Uzunoglua cizinec Gürken Gönen. Tvrdil, že jej Uzunoglu a další lidé v září 1994 spoutali, okradli, bili, fotografovali v ženských šatech a násilně drželi v kanceláři po několik dní.

Uzunoglu kvůli stíhání a vazbě požadoval po ministerstvu spravedlnosti mnohamiliardové částky. Podal více než stovku žalob. Jako základní odškodnění za nezákonné stíhání a vazbu mu ministerstvo vyplatilo 5,95 milionu korun, což je jedna z historicky nejvyšších náhrad. Podle Uzunoglua to ale zdaleka nepokrývá způsobenou škodu. Vazba a následné soudní tahanice přerušily Uzunogluovu kariéru v byznysu.