Česko dodá do Iráku 28 bitevníků L-159

Praha - Česká republika se dohodla s Irákem na dodávce 28 letounů L-159, uvedl to ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). 24 bitevníků bude zcela nových, čtyři další pak budou letouny, které už vlastní ministerstvo obrany. Kontrakt má hodnotu zhruba jedné miliardy dolarů (asi 19,2 miliardy korun). Čeští odborníci se také budou podílet na výcviku iráckých pilotů.

Čtyři stroje z armádních zásob by měly sloužit k překlenutí období, než budou dodány zcela nové letouny. Zároveň na nich budou cvičit iráčtí piloti. „Jednoznačně chceme umožnit, aby co nejdříve mohl začít výcvik iráckých pilotů, a na tomto výcviku se bude podílet také armáda České republiky,“ upřesnil Vondra. „Na čem jsme se dnes dohodli, můžu nazvat prvním krůčkem,“ okomentoval vzájemnou spolupráci ve vojenství irácký ministr obrany Saadún Dulajmí. Ke konečnému uzavření kontraktu podle něj dojde v nejbližších týdnech.

Praha se bitevníky z Aera Vodochody snažila udat ve světě několik let. Už včera potvrdil irácký premiér Málikí, že má země o bitevníky zájem, rozhodovala se ale také o nabídce USA na stíhačky F-16. Rozhovory o možnosti transakce vedla Praha s Bagdádem déle než rok. Nečas byl společně s Vondrou v Bagdádu loni v květnu, odborníci obou zemí spolu hovořili v Iráku naposledy před několika dny.

Letouny L-159 Alca
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Základní parametry dohody ještě doladí delegace technických expertů, která by k nám měla z Iráku přicestovat velmi brzy, poznamenal Vondra - pak bude kontrakt podepsán. Sedm měsíců od podpisu smlouvy pak má armáda dodat první ze čtyř bitevníků, které už jsou vyrobeny. 24 nových strojů pak bude vyrábět Aero Vodochody – první nové stroje by měly do Iráku putovat zhruba za dva roky. 

Irák fakticky přišel o své vojenské letectvo při invazi vedené USA v roce 2003, při níž byl svržen diktátor Saddám Husajn. Bagdád podle Reuters uvádí, že nebude moci bránit svůj vzdušný prostor až do roku 2020. K rozhodnutí o nákupu českých bitevníků určitě přispěl tlak Washingtonu, aby byl Irák schopen chránit svůj vzdušný prostor a zamezil přeletům letounů sousedního Íránu, které v Sýrii podporují režim Bašára Asada.

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že je prodej letadel L-159 do Iráku velmi významný a má podporu celé vlády. Věří, že se kontrakt podaří úspěšně dokončit. Ještě před dokončením dohody se byl irácký premiér Málikí podívat přímo v podniku Aero Vodochody. Jeho prezident Ladislav Šimek připomněl minulou spolupráci s Irákem spojenou s letouny L-29 Delfín a L-39 Albatros. „Teď chceme položit základy neméně úspěšné budoucnosti,“ podotkl v tiskové zprávě.

Irák chce dvoumístné letouny

Bitevníky L-159 měly zachránit krachující letecký průmysl, v 90. letech vláda objednala pro armádu 72 strojů. Později se ukázalo, že vojáci jich potřebují jen třetinu. Kvůli silné zahraniční konkurenci a částěčně i kvůli potřebě souhlasu USA bylo ovšem obtížné nadbytečné stroje prodat. Několik zemí sice o letouny projevilo zájem, ale k podepsání smlouvy nikdy nedošlo. Jednání se povedlo dovést do konce až v případě Iráku - země má zájem o dvoumístnou verzi.

Obrana nyní disponuje pěti dvoumístnými cvičnými bitevníky L-159. Jeden z nich získala jako kompenzaci za nedostatky v dodávce dopravních letadel CASA ze Španělska. Podle informací ČTK zřejmě dostane zpět i druhý stroj z výměnného obchodu s konsorciem EADS. Tyto dva vrácené stroje by podle mluvčího úřadu Jana Pejška mohly být odeslány do Iráku. Další dva dvoumístné letouny obrana nechá vyrobit z jednomístných verzí, které má uskladněny a nevyužívá je. Češi sami plánují mít v budoucnu osm dvoumístných bitevníků pro vlastní účely. 

Obchod s Irákem ale není jediný způsob, jakým chce ministerstvo obrany nepotřebné bitevníky prodat. 24. října vyhlásí veřejnou obchodní soutěž, kde nabídne osm letounů v jednomístné verzi. Úřad má přitom náznaky, že zájemci o nevyužívané stroje z armádních skladů opravdu budou. Termín pro podání návrhů na odkoupení nepotřebných bitevníků z Aera Vodochody vyprší 9. ledna. Uskladnění a konzervace nepotřebných strojů, které stojí v hangárech, totiž stát vyjdou ročně na 30 milionů korun.

Vydáno pod