Při požárech loni zemřelo 131 lidí, čtvrtina v autech

Praha - Hasiči v loňském roce zasahovali u nejvyššího počtu událostí za poslední dekádu. K tomuto smutnému rekordu ale výrazně přispěly opakované bleskové povodně na severu Čech i Moravy. Celkový počet požárů sice proti předloňsku klesl o 12 procent na 17.937, nicméně zemřelo při nich 131 lidí, což je o 14 více než v předchozím roce. Každá čtvrtá oběť požáru uhořela při dopravní nehodě.

I z tohoto důvodu se hasiči výrazně přiklánějí k tomu, aby byl mezi povinnou výbavou aut hasicí přístroj. „To není o tom, že já, který jsem měl nehodu, si to uhasím, ale o tom, že ten, kdo jede okolo a ten přístroj bude mít, uhasí mě. Já jsem tak loni někoho uhasil,“ vysvětluje Miroslav Štěpán, generální ředitel Hasičské záchranné služby (HZS) ČR.

František Zadina, HZS:

„Od 5. října loňského roku jsme 15. zemí na světě, která má svůj Heavy USAR tým a deklarujeme, že jsme schopni pomáhat kdekoliv na světě, dojde-li k sesuvům půdy.“

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Loňský rok byl atypický hlavně kvůli povodním, které zasáhly území Česka rovnou dvakrát. V květnu a červnu pocítila sílu přírodního živlu severní Morava, v srpnu potom severní Čechy. Podle Miroslava Štěpána už si ale hasiči pomalu zvykli na to, že povodně jsou každý rok. Rok 2010 ale nepřinesl jen špatné zprávy. Hasiči jsou například hrdí na to, že se jim podařilo připojit Česko k zemím, které mají svůj Heavy, tedy těžký USAR tým.

Hasičů se výrazně dotkly rozpočtové škrty současné vlády. Místo loňských osmi a půl miliard mají teď k dispozici téměř o dvě miliardy méně. V následujícím roce ale požadují minimálně o 800 milionů korun více než nyní, jinak podle nich bude ohrožena bezpečnost obyvatel. Peníze chybí hlavně na investice a provoz.

Dokončeny budou pouze smluvené a rozestavěné projekty. Jako dočasný zdroj poslouží peníze na mzdy pro hasiče, kteří odcházejí a nebude se za ně přijímat náhrada. Všechny prostředky budou převedeny do provozu. Některé platby se podle Štěpána mohou odsunout na další roky, nicméně je potřeba provádět běžnou údržbu. Průměrný plat hasiče se navíc oproti minulému roku snížil o více než tři tisíce korun.