V příštím roce se prý zhorší podmínky pro zaměstnávání postižených

Praha – Organizace, asociace a firmy, které zaměstnávají zdravotně postižené, dnes založily nové sdružení, tzv. Chartu sociálního podnikání. Chtějí společně jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí, které chystá od příštího roku zásadní změny. Podle členů charty hrozí, že může v roce 2012 až 40 tisíc lidí ztratit zaměstnání a propadnout do sociální sítě. Ministerstvo totiž zvažuje, že zruší kategorii zdravotně znevýhodněných osob. Jde o lidi, kteří mají určité zdravotní problémy, ale nejsou zdravotně postižení. Jejich zaměstnavatelé tak například přijdou o příspěvek na jejich zaměstnávání či o daňové zvýhodnění. Podle ministerstva byly příspěvky i systém náhradního plnění často zneužívány, proto jsou změny nutné.

Mluvčí charty Petr Herynek ovšem upozorňuje, že změny mohou vést k tomu, že tito lidé ztratí možnost pracovat v chráněných pracovních dílnách a ocitnou se na volném pracovním trhu. „Jsou to například epileptici nebo lidé po onkologických chorobách,“ upřesnil Herynek. Týkat se to ovšem může i mentálně postižených či lidí s psychiatrickým onemocněním. Mnozí z nich přitom prý ještě před dvěma roky byli částečně invalidní, ale se změnami v posuzování zdravotního stavu ztratili nárok na invalidní důchod.   

„Nechápu, jak by normální zaměstnavatelé mohli zaměstnávat člověka, který potřebuje zvláštní pracovní režim, například čtyři přestávky na práci,“ uvedl Herynek. Zdravotně znevýhodněným tak prý hrozí, že ztratí práci a začnou být v daleko větší míře závislé na sociálních dávkách. A existenční problémy zřejmě čekají i chráněnné dílny, podle Karla Rychtáře ze Svazu českých a moravských výrobních družstev by jich většina do dvou let zcela zanikla.

Ministerstvo dále navrhuje zrušení takzvaného náhradního plnění. To mohou v současnosti využít firmy, které z nějakých důvodů nemohou zaměstnávat zákonem stanovený počet zdravotně postižených. Náhradní plnění potom spočívá v nákupu zboží nebo služeb od firem, které je zaměstnávají. Do budoucna ale budou muset zdravotně postižené buď zaměstnat, nebo odvést určitou částku do státního rozpočtu. I to by mohlo podle zástupců charty vést k znevýhodnění zdravotně postižených.

A tento nápad se nelíbí ani zástupcům automobilového průmyslu: „Dílčím způsobem by to mělo dopad i na průmyslové firmy, protože by to vedlo ke zvýšení jejich nákladů,“ uvedl Antonín Šípek ze Svazu automobilového průmyslu. Přijetím těchto opatření by se jednalo o další firemní daň, čímž by se prý snížila konkurenceschopnost podniků.