Dvořáková v OVM: Volební výsledek Nečas pocítí na kongresu ODS

Praha – Výsledek krajských a senátních voleb ještě bude mít v rámci ODS dohru na listopadovém kongresu. Takový odhad uvedla v Otázkách Václava Moravce politoložka Vladimíra Dvořáková. Dlouhodobě se v rámci strany podle ní formují síly směřující k oslabení pozice premiéra Petra Nečase.

„Jednoznačně se pro Starosty ukazuje, že spojení s TOP 09 je pro ně zbytečné, že ji k ničemu nepotřebují,“ uvedla ve své analýze krajských voleb politoložka Vladimíra Dvořáková. Protože ale v rámci vládní strany aktuálně žádné pnutí členové neřeší, nedokáže odhadnout, zda to na ni může mít nějaký dopad. Naproti tomu pro ODS bude dopad výsledku voleb podle ní silný. „Projeví se na kongresu ODS, myslím, že půjde i o dopad dlouhodobě připravený,“ shrnula Dvořáková. Vidí za tím úsilí oslabit pozici Petra Nečase.

U všech hlavních stran se dá vnímat dlouhodobě oslabení centrální složky. „Klíčové posty přicházejí z krajů. Kraje paradoxně vytvářejí elity, které nakonec ovládají celostátní politiku… Tito lídři jsou z krajů dokonce i financováni, takže centrum vlastně nepotřebují. Naopak jsou schopni dostat je pod vlastní kontrolu,“ míní politoložka.

Otázku po sociální skladbě voličů, kteří tentokrát k volbám dorazili ponechává Dvořáková sociologům. „Zdá se ale, že voliči vládních stran k volbám nepřišli, neměli pocit, že by vládu měli nějak podpořit, a nechali ji být,“ dodala. I přesto, že krajské volby nabízejí možnost k „trestnému střílení“ nespokojených voličů s vládní politikou, klade politoložka do popředí svého zájmu, proč pravicoví voliči přišli v tak nízkém počtu. Uvedla třeba příklad Prahy. Myslí si, že pravicoví voliči neřeší otázku, zda reformy mají proběhnout, nebo ne. „Podstatné je, aby reforma vůbec proběhla a měla nějaký význam. Tady se od začátku hovoří o reformách, ale jsou od počátku špatně nastaveny a nejsou dotaženy do konce,“ řekla Dvořáková ČT.

Vydáno pod