Dalík ODS neprospíval, ale Topolánek se o něm nebavil, tvrdí Němcová

Praha - Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek považoval vztah s Markem Dalíkem za tak důležitý, že se o tom nehodlal s nikým bavit. Tak hodnotí spojenectví Topolánek–Dalík místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová. Ona sama podle svých slov několikrát protestovala proti tomu, že právě Dalík vystupoval jménem ODS.

„Že nám neprospíval…, a zároveň to, že si uzurpoval vystupovat jménem ODS, tak proti tomu jsem musela protestovat velmi hlasitě. On žádný mandát neměl, aby mluvil jejím jménem,“ řekla v rozhovoru pro publicistický pořad 168 hodin. „Byl to zvláštní vztah otce a syna, kdy tím otcem byl Dalík,“ domnívá se komentátor časopisu reflex Bohumil Pečinka.

Marek Dalík nikdy nebyl po boku bývalého premiéra Mirka Topolánka vidět zbytečně často. Nicméně za sebou zanechával hluboké stopy - v politice, v jednáních o miliardových zakázkách, ve státních firmách. Jeho osoba je mimo jiné spojena s projektem elektronického mýta, nákupem letadel CASA či obrněných transportérů Pandur. Topolánkův pobočník byl často u jednání, v nichž šlo o velké peníze. On sám ale tvrdil, že se tam nachomýtl v podstatě jen náhodou. Minulí i současní činovníci ODS na jeho éru vzpomínají jinak.

Vlastimil Tlustý, bývalý člen vedení ODS, je dokonce přesvědčen, že Dalíkova role byla významnější než role premiéra Topolánka. „Ve vrcholných fázích už to bylo skoro obráceně, že to nebylo tak, že Topolánek vysílal Dalíka na mise, že to dokonce bylo tak, že Dalík ty mise pořádal sám a možná o tom Topolánka informoval,“ dodal Tlustý.

Bohumil Pečinka, komentátor, Reflex:

„Marek Dalík. Člověk, který byl u všech státních zakázek, člověk, který rozhodoval o tom, jestli ten či onen šéf policie odejde nebo neodejde. Člověk s obrovským vlivem.“

Dalík: Politika je plná emocí, náš vztah zdaleka není tak blízký (2007)

Vláda i strana se ocitly v rukou poradce bez úřední funkce a politického mandátu. Marek Dalík ale svůj vztah s Topolánkem vytrvale zlehčoval. „Já si nemyslím, že je extrémně blízký, vzniká za dlouhodobé spolupráce, vznikl by v nejrůznějších oborech lidské společnosti. Ale ona politika je plná emocí,“ komentoval své vztahy s Topolánkem sám Dalík ještě v době (leden 2007), kdy médiím poskytoval rozhovory.

Život a dílo Marka Dalíka (zdroj: ČT24)

Přesto duo Dalík–Topolánek patří na seznam tajemných spojenectví, na jejichž pozadí se odehrávaly miliardové státní zakázky nebo obsazování klíčových pozic ve státní správě, a to bez kontroly veřejnosti.

A právě jedno z těch podezřelých jednání vyústilo v obvinění Marka Dalíka z podvodu a odkazuje na období, které Marek Dalík ani jeho premiér - Mirek Topolánek -  nikdy nevysvětlili. Rozhovor odmítli i tento týden. Bohumil Pečinka na jejich adresu podotýká: „To, jakým způsobem žijí, naznačuje, že rozhodně v politice legálním způsobem se k těm penězům dopracovat nemohli.“

Jak vypadal svět za Topolánka? Reflex v září 2010

Už před dvěma lety otiskl týdeník Reflex materiál, ve kterém popsal politický svět za Topolánkovy vlády. Je o nejmenovaném politikovi X a jeho mladém lobbistovi. „Jak stoupá výš a výš, rozšiřuje síť svých sponzorů, přičemž lobbistova firma jim zakrátko slouží jako fakturační adresa. Po několika letech ani toto krytí nestačí a orientují se na zasílání 'provizí' z dohodnutých veřejných zakázek na bankovní konta na Maltě a v Karibiku.“ (Reflex 9. září 2010). 

Bohumil Pečinka, komentátor, Reflex:

"Dvojice DalíkTopolánek má něco společného s jejich předchůdci, s expremiérem Grossem. A to dědictví, které oba po sobě zanechali, je smutné. To dědictví spočívá v tom, že veřejnost má dojem, a často oprávněný, že jak Gross, tak Topolánek šli do politiky jenom z jednoho důvodu aby se obohatili."

Vydáno pod