ČSSD představila svůj sociální balíček a vyzvala vládu k pozastavení sKaret

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval Nečasovu vládu, aby pozastavila vydávání sKaret. Reagoval tak na Nečasova slova, že bude nutné provést revizi některých kroků odstupujícího ministra práce Jaromíra Drábka. Podle Sobotky si mají kartu do konce roku vyzvednout statisíce lidí, proto by mělo ministerstvo její vydávání zastavit. ČSSD dnes představila i svůj sociální balíček, ve kterém mimo jiné požaduje zrušit poplatky ve zdravotnictví s výjimkou plateb za stravu v nemocnici.

Sociální demokraté podle Sobotky navrhují úplné zrušení sKaret a vyzývají vládní koalici, aby podpořila senátní novelu. Podle ní by se sKarty týkaly pouze výplaty dávek v hmotné nouzi, naopak rodiny s dětmi, zdravotně postižení nebo krátkodobě nezaměstnaní by si kartu pořizovat nemuseli. ČSSD zároveň žádá, aby ministerstvo práce začalo okamžitě jednat o zásadních změnách smlouvy, kterou na systém sKaret uzavřelo s Českou spořitelnou.

Nečas chce, aby sKarty byly dobrovolné

Premiér Petr Nečas řekl České televizi krátce po víkendových volbách, že se musí některé projekty přehodnotit: „Některé kroky provedené panem ministrem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické,“ prohlásil. Nechce například, aby byly karty povinné pro všechny. „Já jsem měl na mysli hlavně zajistit skutečnou dobrovolnost používání sKarty,“ řekl dnes ČT.

Smlouva ohledně sKaret je vyvěšena na webových stránkách ministerstva. Podle ní by ministerstvo nemělo až do roku 2024 podnikat žádné kroky, které by omezily či dokonce zrušily vyplácení dávek přes sociální karty. Naopak by se mělo maximálně snažit takovým návrhům zabránit, aby přes sKarty mohlo putovat aspoň 98 procent všech příspěvků a podpor. Podle kontraktu banka očekává, že by se přes karty v budoucnu měly vydávat i důchody a převádět peníze od jiných úřadů. Mohly by se používat i jako průkazy zdravotního pojištění.

Podle stínové ministryně práce Ivany Stráské (ČSSD) je uzavření smlouvy na 12 let skandální. Projekt by se podle ní měl úplně zrušit a dávky by se měly vyplácet jako dřív. Ministerstvo v reakci uvedlo, že změna způsobu vydávání dávek ročně státu ušetří čtvrt miliardy. Úředníci k polovině října rozdali 51 000 sKaret, převzít je odmítlo šest lidí. K předání je připraveno dalších 53 100 karet.

Za zaváděním karet stojí Drábkův exnáměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení a je ve vazbě. Právě kvůli jeho kauze Drábek na ministerstvu končí. sKarty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Měly by navíc usnadnit komunikaci lidí s úřadem – klient se přihlásí svou kartou tak, že ji přiloží ke čtecímu zařízení. Úředníkům se pak všechny potřebné údaje o příjemci rovnou ukážou v počítači. Speciální verze sKarty budou sloužit také jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P.

ČSSD dnes představila i svůj sociální balíček, ve kterém mimo jiné požaduje zrušit zpomalení růstu penzí i poplatky ve zdravotnictví s výjimkou plateb za stravu v nemocnici. Chce zvýšit také minimální mzdu a dotace státu do zdravotnictví. Sociální demokraté by odsunuli i spuštění druhého pilíře důchodové reformy až na rok 2015.

image_404859
Zdroj: ČT24

Jen navržené zrušení pomalejšího růstu penzí a zrušení většiny poplatků by ale mohlo podle ministerstev financí a zdravotnictví způsobit výpadek ve veřejných rozpočtech ve výši 13 miliard korun. „Pokud by se zároveň vyhovělo odložení spuštění druhého pilíře penzijní reformy, na kterém stejně většina občanů prodělá, tak pokud vím, v rozpočtu se na to počítá se sedmi miliardami,“ řekl ČT místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dvě miliardy by se podle něj získaly i zastavením církevních restitucí. „Já bych doufal, že pan ministr Kalousek začne něco dělat i s daňovými úniky,“ dodal.