Zemřel muž, který dokázal žít bez srdce

Praha - V noci na sobotu 13. října zemřel sedmatřicetiletý Jakub Halík – muž, který po unikátní operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) žil více než půl roku se speciálními pumpami místo nemocného srdce. Informují o tom české bulvární deníky. Halík byl jediný člověk na světě, který žil bez vlastního srdce několik měsíců, čekal na vhodného dárce.

„I přesto, že byl pan Halík zařazen na čekací listinu k transplantaci a dělali jsme vše pro to, aby k operaci mohlo dojít, nového srdce se bohužel nedočkal,“ konstatoval přednosta kardiocentra IKEMu Jan Pirk s tím, že Halíkův zdravotní stav se v posledním době velmi zhoršil – selhaly mu játra a ledviny. „S touto zátěží se už jeho organismus nedokázal vyrovnat,“ dodává Pirk.

K selhání orgánů došlo v posledních deseti dnech a pro lékařský tým šlo o nepříjemnou komplikaci. „Vždycky jsem říkal, že nemáme vyhráno, budeme mít, až transplantujeme srdce. Věděli jsme, že může kdykoli nastat jakákoli komplikace, a počítali jsme s tím, že se může cokoli stát,“ vysvětlil Pirk.

Sama čerpadla úmrtí nezavinila, tělo je přijalo. „Přesnou příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Jistě už teď víme, že na vině nebyla porucha srdečních pump,“ vysvětlil.

  • Pacient Jakub Halík autor: Filip Singer, zdroj: Isifa/EPA
  • Jakub Halík zdroj: ČT24

Halík operaci podstoupil kvůli rozsáhlému nádoru srdce. Lékaři mu dvě čerpadla místo srdce v IKEMu voperovali 3. dubna. „Nebylo jiné východisko, nádor, který pan Halík měl, nešlo řešit jiným způsobem než radikálním chirurgickým odstraněním. Podle onkologů na něj nezabíralo ani ozařování,“ vysvětlil Pirk. Čerpadla zcela nahradila činnost pravé i levé části srdce.

„Já jsem jinou šanci v podstatě neměl, já jsem byl seznámený s tím, že s nádorem přežiju zhruba rok a já jsem se rozhodl, že budu bojovat,“ řekl k operaci sám Halík. Po zákroku byl jeho stav vážný, měl problémy s krvácením, dýcháním a selháním ledvin. Nakonec se ale ukázalo, že se rakovina tělem dál nešíří.

V pražském IKEMu aplikují čerpadla od roku 2003. Lékaři je za devět let voperovali 147 lidem, kteří se tak dožili transplantace. Někteří se po výměně orgánu vrátili i do práce. Pumpy ale kromě případu Jakuba Halíka zatím nikdy nepracovaly za celé srdce. Momentálně žije v Česku s čerpadlem 24 pacientů. Přednost v čekacích listinách mají ti, kterým simuluje činnost levé komory.

Pirkův tým drží prvenství

Podobnou operaci před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Pacient ale po sedmi dnech zemřel. Čeští doktoři postup zdokonalili. Halík, který dřív pracoval jako hasič a záchranář, se po operaci stal prvním pacientem na světě, který neměl vůbec žádný hmatný pulz. Ostatně sám Pirk připustil, že se jedná o cennou zkušenost, navzdory tomu, že se pacienta nepodařilo zachránit. „Ve vývoji budeme pokračovat. Jsem přesvědčen o tom, že čerpadla do značné míry v budoucnu nahradí selhávající srdce, zejména levou komoru,“ řekl ČT.

Vydáno pod