Učitelé přichází kvůli suplování i o tisíce korun měsíčně

Praha – Ve školách se nedodržuje zákon, podle kterého mají být učitelé placeni za suplování. Za tyto hodiny jim patří dvojnásobek hodinové mzdy. Školy na to ale nemají peníze a pedagogové tak přicházejí až o tisíce korun měsíčně. Všichni kantoři, ředitelé i ministerstvo o problému vědí. Podle resortu si ale ředitelé musí poradit sami. Suplování je ale i tak drahé, stojí ročně zhruba miliardu korun. Ministerstvo proto chce změnit celý systém financování školství.

Peníze na suplované hodiny musí brát ředitelé ze stejného balíku jako na odměny. Učitelům tak buď dají jedno, nebo druhé. „Neznám jedinou školu v České republice, která by paragraf 23 dodržovala, prostě to není možný ho dodržovat,“ uvedl předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Jiří Kuhn. Problém ale je i v tom, že by měl za suplované hodiny dostat dvojnásobně zaplaceno například i tělocvikář, který supluje angličtinu. „Já v tom vidím až morální problém, protože jsou aprobace, které ta druhá aprobace nemůže pokrýt,“ domnívá se ředitel ZŠ Komenského Nymburk Tomáš Danzer.

Na zaplacení hodin chybí školám peníze

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Podle odborů o peníze za suplování přicházejí desetitisíce učitelů. „Mohlo by to být, kdybychom to takhle nějak zprůměrovali, dejme tomu dvacet tisíc korun za rok,“ řekl ČT učitel Vladimír Serbus. Kantoři tak mají většinou jen dvě možnosti. Buď se s neplacením hodin navíc smíří, nebo mohou jít k soudu. „Máme i případy, kdy se kolegové soudili a vyhráli to, že ředitel musel vše zpětně doplácet,“ podotkl předseda školských odborů František Dobšík.

Ředitelé přiznávají, že zákon obcházejí a učitelům nedávají to, co by podle zákona měli. Scházejí jim ale peníze. Na to, aby učitelům zaplatili kolem 300 korun za hodinu, prostě nemají. Snaží se proto suplování co nejvíc omezit, někde pouštějí děti předčasně domů, jinde místo učitele pošlou do třídy jen dozor. Ministerstvo o problémech ví, ředitelé si ale podle resortu musí poradit sami. „Není možné porušovat zákon a dívat se, že porušování neexistuje, to prostě nejde,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Ve škole
Zdroj: ČT24
Vydáno pod