Čech vysoudil ve Štrasburku půl millionu za hospitalizaci v léčebně

Brno - Lukáš Bureš z Brna vysoudil na České republice odškodné téměř půl milionu korun za nedobrovolnou hospitalizaci a nevhodné zacházení na psychiatrii v Brně-Černovicích. Se stížností uspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP). Podle Ligy lidských práv jde o další důvod pro reformu psychiatrické péče v Česku.

Soud přiznal Burešovi jako náhradu nemajetkové újmy 20 000 eur (494 623 korun). Česko podle rozsudku musí peníze vyplatit do tří měsíců. Stát se teoreticky ještě může obrátit k velké komoře ESLP, většinou to ale nedělá. U brněnských soudů dosud čeká na rozhodnutí také žaloba na ochranu osobnosti, kterou Bureš podal proti psychiatrické léčebně.

Dvaadvacetiletý mladík považuje rozhodnutí štrasburského soudu za zadostiučinění: „Věřím, že může posloužit jako precedens pro další podobné případy.“ Ve stížnosti tvrdil, že jeho umístění do psychiatrické léčebny bylo nezákonné. Stěžoval si také na ponižující zacházení ze strany ošetřujícího personálu a neochotu státních orgánů vyšetřit okolnosti hospitalizace.

Právník Ligy lidských práv Maroš Matiaško: „Evropský soud uvedl, že pouhý neklid člověka se zdravotním postižením nemůže vést k tomu, že bude kurtován nebo že budou použity jiné omezovací prostředky. U pana Bureše to bylo aplikováno rutinně, ošetřující personál vůbec nezkoumal, jak s ním jinak pracovat.“

Do léčebny se Bureš dostal v únoru 2007 po předávkování uklidňujícím lékem, který mu předepsali psychiatři v Itálii. Pod vlivem medikamentů vyšel z bytu na ulici a do obchodu bez kalhot, pouze ve svetru. Policejní hlídka ho převezla do psychiatrické léčebny. Tamní lékař se domníval, že je pod vlivem drog. Proto jej nechal umístit na záchytce. Podle stížnosti byl deset hodin připoutaný k lůžku. Popruhy mu způsobily poranění na zápěstích i krku, dodnes má viditelné jizvy a trvalé následky, což jej jako aktivního hráče na violoncello silně zasáhlo. Podle Ligy lidských práv navíc nejsou podobné případy v Česku výjimečné. Omezující prostředky prý rutinně používají velké psychiatrické léčebny.

Ředitel Psychiatrické léčebny Brno Marek Radimský se ke konkrétním okolnostem případu zatím nechtěl vyjádřit, protože nemá k dispozici oficiální český překlad rozsudku. Rutinní používání kurtování ale vyloučil. „Jsme pod stálou kontrolou,“ zdůraznil. Do léčebny prý pravidelně přicházejí na inspekci pracovníci kanceláře ombudsmana i evropských institucí. Žádný problém prý nikdy nezjistili.