Schwarzenberg zahájil kampaň, chce navázat na Havla

Praha - Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by se chtěl v prezidentském úřadu zasadit o to, aby si Česká republika zachovala svobodu a otevřenost a získala zpět respekt v Evropské unii i ve světě. Schwarzenberg to řekl při dnešním zahájení své kampaně před přímou volbou prezidenta. Jako hlava státu by prý chtěl navázat na bývalého prezidenta Václava Havla, kterého označil za nedostižný vzor.

„Svobodu, o kterou jsme tak dlouho bojovali, si musíme zachovat,“ řekl Schwarzenberg. Poukázal přitom na to, že krajské volby, v nichž zvítězila levice a posílili komunisté, ukazují, že vývoj v České republice jde v poslední době příliš jedním směrem. Úřad prezidenta podle Schwarzenberga nemá moc zasahovat do politiky, má ale dbát na to, aby v zemi panovala otevřenost, spravedlnost a svoboda. „Aby se ta naše česká loď nepřevrátila,“ poznamenal.

Schwarzenberg se ve svém prezidentském programu jasně vymezil vůči nynější hlavě státu Václavu Klausovi. „Pojem Evropská unie jako superstát je mi cizí,“ uvedl. Dodal, že chce vrátit Česku respekt v unii i ve světě. Jako prezident by prý také chtěl využít pravomoci úkolovat tajné služby k odhalení korupčních praktik na nejvyšší úrovni. Podobný záměr už dala najevo europoslankyně za KDU-ČSL a prezidentská kandidátka Zuzana Roithová.

Schwarzenberg nabízí voličům také změnu politického stylu a podporu nových, morálně silných lidí v politice. Nemlčel by prý k růstu vlivu extremismu a dbal by na to, aby stát nezapomínal na sociálně slabší občany. Lidská práva by podle něj prezident měl prosazovat bez ohledu na to, zda je to pro Českou republiku výhodné, či nikoliv. Schwarzenberg se také hlásí k podpoře hodnot jako úcta ke stáří, ale i ohleduplnost k národnostním menšinám.

Schwarzenberg by také jako prezident chtěl zahájit debatu s odborníky, jejímž výsledkem by byla dlouhodobá strategie směřování České republiky. Do bankovní rady České národní banky by chtěl Schwarzenberg jmenovat zástupce různých názorových proudů a důkladně je vybrat spolu s ekonomickými odborníky.

Tisková konference Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Schwarzenbergův volební tým chystá v příštích měsících kontaktní kampaň, při níž se bude ministr setkávat s občany. Schwarzenberg se ale objeví i na předvolebních billboardech. V kampani by podle jejích organizátorů neměl chybět humor a nadsázka. Schwarzenberg si na kampaň sám přispěl dvěma miliony korun, strana TOP 09 přidala pět milionů korun a další milion korun poslalo nedávno hnutí Starostové a nezávislí.

Kampaň zahájili i ostatní kandidáti

Běží už i kampaně dalších kandidátů, jako první ji spustil Miloš Zeman, jehož kampaň je navíc díky billboardům nepřehlédnutelná. Naopak favorit předvolebních průzkumů Jan Fischer chystá kontaktní kampaň, chce se s voliči setkávat hlavně osobně. Radit s kampaní mu bude i americký marketingový specialista Garrett Marquis, který v USA pomáhal s prezidentskou kampaní republikánovi Johnu McCainovi. Na osobní rozměr předvolební kampaně sází i oficiální kandidát Lidového domu Jiří Dienstbier.

Prezidentský web Karla Schwarzenberga
Zdroj: ČT24/volimkarla.cz