Dvě likérky spojované s pančováním spolu úzce spolupracovaly

Praha - České televizi se podařilo zjistit, že dvě likérky spojované s pančováním alkoholu spolu úzce spolupracovaly. Na dvoře VAPA drink v Žeranovicích totiž byly tisíce láhví s adresátem - Likérkou Drak. Její jednatel Pavel Čaniga byl obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadovými potravinami a jinými předměty, za což mu hrozí až osm let vězení. Stejné obivnění si dříve vyslechl i jednatel VAPA drink Viktor Koláček.

Podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové policie v takzvané zlínské větvi stíhá jedenáct lidí, pět z nich je ve vazbě. Naposledy asi před týdnem obvinila další dva distributory z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Jedním z nich je osmatřicetiletý Koláček, druhým pětašedesátiletý distributor pančovaného alkoholu z Vizovic na Zlínsku. Muži údajně spolupracovali s dovozcem toxické směsi ze Zlínska, kterou hlavní obvinění z celé skupiny namíchali ve skladu v Opavě.

Likérka Drak měla být zapojená do obchodu s nelegálním lihem i podle obžalovaného v kauze Toflova gangu. Podnikatel Petr Michek ale dnes u soudu jeho výpověď popřel. Souzený Eduard Polák tento týden senátu řekl, že v letech 2004 a 2005 pro Michka pracoval a dohlížel na převoz cisteren s nelegálním lihem do České republiky. Jedním z odběratelů byla údajně právě Likérka Drak. Michek ale dnes označil vše za lež. „Neznám osobně ani jinak jednatele a společníka Likérky Drak a nikdy jsem se s nimi osobně nesešel, ani jsem s nimi nikdy nehovořil,“ uvedl v prohlášení.

Michek je klíčovým svědkem proti gangu, který měl 12 let vydírat podnikatele. Polák je pětkrát soudně trestaný. Podle spisu se coby člen Toflova gangu zapojil do vydírání podnikatelů. Jedním z vydíraných měl být také Michek. Polák ho popsal jako člověka žijícího na „velké noze“, který si létá do Afriky na lovy lvů, osobní letoun používá k cestám do Prahy na večírky, zná se s některými významnými politiky a svého času i s jedním ministrem. Konkrétní jména ale u soudu nepadla.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)