ODS připustila jednání i se Změnou pro Liberecký kraj

Liberec/Karlovy Vary - Na Liberecku se povolební vyjednávání posunulo o krok dál. ODS připustila, že bude jednat i se Změnou pro Liberecký kraj. Sociální demokrati a komunisti v Karlovarském kraji naopak stále trvají na pěti radních ze svých řad. U jednacího stolu by se proto měli opět sejít příští týden. Také povolební vyjednávaní v Ústeckém kraji se protahuje. Vítězní komunisté chtějí trojkoalici stran, které získaly nejvíc hlasů - tedy KSČM, ČSSD a sdružení Severočeši.cz. Její ustavení ale zatím blokují rozpory mezi dvěma slabšími stranami a názor komunistů, že by ČSSD měla do koalice navrhnout spíš nové tváře. Ta se zatím k jednání nechce vyjadřovat.

ODS v Libereckém kraji chce pokračovat v jednání o vytvoření nové krajské koalice. Zrušila proto usnesení, jímž si zakazovala vyjednávat o koalici se Změnou pro Liberecký kraj. Vítězná strana voleb Starostové pro Liberecký kraj preferuje koalici se Změnou a ODS. Dohodnout ji ale bude obtížné. Lídr Změny Jan Korytář spolupráci s ODS odmítá, ODS v tom až do dneška bránilo usnesení regionální rady. Vedení strany v kraji se ale i po neúspěchu v krajských volbách nemění. Po dnešním jednání to řekl předseda liberecké ODS Přemysl Sobotka.

Osobnost hejtmana komunistům nevadí

Vládnoucí koalice v Karlovarském kraji se podle očekávání rýsuje mezi sociálními demokraty a komunisty. I po jednání s ostatními stranami, které se do krajského zastupitelstva dostaly, to obě strany potvrdily. Podle hejtmanových slov si lidé zvolili levicovou politiku, což chtějí sociální demokraté i komunisté ctít.

Komunisté v Karlovarském kraji volby těsným výsledkem vyhráli. Chtěli by získat zejména pět postů v radě. „My nemáme problém s osobností hejtmana. Můžeme dál o tom diskutovat, ale rozhodně trváme na zastoupení pěti. To znamená zastoupení pěti členů KSČM v radě,“ upozornil náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

O totéž usilují i sociální demokraté, kteří svou většinou do voleb kraj řídili a argumentují tím, že Josef Novotný získal nejvíce preferenčních hlasů. „Velmi jsme se posunuli v otázce hejtmana. Méně jsme se posunuli v otázce pět. Když to řeknu takto, zatím je to věc diskuze a uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal současný hejtman Novotný (ČSSD).

V Ústeckém kraji domluva vázne

„Máme slušné vítězství, ale musíme se s někým domluvit,“ uvedl lídr kandidátky KSČM v Ústeckém kraji Oldřich Bubeníček. Domluva ale podle něj vázne. „Největší otázník je, zda trojkoalice a jestli všechny ty starny spolu budou ochotny spolupracovat,“ podotkl. Severočeši už svůj původní požadavek na koalici pouze s komunisty zmírnili. Komunisté naopak teď čekají na jasné slovo sociálních demokratů.