Albrightová: Nikdo z nás nemá monopol na moudrost

Praha – „Václav Havel s kolegy založili Forum 2000 proto, aby se svět přiblížil době, kdy si budeme všichni moci užívat svobody a žít beze strachu. To je velice ambiciózní a trvalý úkol.“ Těmito slovy uvedla svoji řeč bývalá ministryně zahraničních věcí v USA Madeleine Albrightová, která je hostem konference Forum 2000. Albrightová řekla, že všichni mají povinnost naslouchat protichůdným myšlenkám. Zdůraznila, že komunikace je cesta k porozumění, pakliže budou vnímání lidí otevřená.

Velice často podle Albrightové začíná útok na demokracii útokem na média. Jedná se prý o snahu kontrolovat ty, kteří se snaží šířit pravdu, těmi, kteří se snaží pravdu naopak překroutit podle svých zájmů. Moderní technologie ale už podle ní činí složitějším, jak fakta zakrývat a skrývat. „Cesta z temnoty na světlo je rychlejší. Nicméně také víme, že technologie nemá žádnou inherentní morálku. Může být zneužívána. Dnes se internet používá k rekrutování sympatizantů s problematickými idejemi. Uvědomili jsme si, že přežití svobody záleží na tom, jak je svoboda projevu využívána. V naší době se nemusíme bát střetu civilizací, nicméně nemůžeme uniknout střetu myšlenek,“ dodala.

Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničních věcí USA:

„Měli bychom si uvědomit, že ještě ve svých posledních dnech Václav Havel apeloval na své evropské kolegy, aby důvěřovali demokratickým principům a zásadám. Kdyby ještě žil, byl by ještě více nadšený, že by se mohl setkat s vůdkyní barmské opozice a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Havel byl jako politický lídr a aktivista fascinován substancí myšlenek a tím, jak byly ve světě sdělovány. Jako Čech věděl, jak moc jsou důležitá slova a obrazy.“

Za důležité pokládá bývalá ministryně zahraničních věcí USA, že nikdo z nás nemá monopol na moudrost a všichni máme povinnost naslouchat protichůdným myšlenkám. Svět je komplikovaný a pravda má celou řadu stránek. „Ale to neznamená, že by všechny myšlenky nám byly vlastní. Ti, kdo brání svobodu, musí hovořit. Komunikace povede k porozumění, pakliže budou naše vnímání otevřená. Musíme debatovat o všech tématech a vlády musí respektovat práva svých občanů včetně práva na protest mírovým a organizovaným způsobem. Jediná legitimní síla pochází od lidu. Měli bychom také podporovat ty, kteří přinášejí svědectví,“ řekla Albrightová.

Madeleine Albrightová na konferenci Forum 2000 (zdroj: ČT24)