Paroubkův člověk Zgarba opět ve sněmovně

Praha - Sněmovna je po dnešku opět kompletní. V úvodu nynější schůze složili slib čtyři noví poslanci, kteří nahradili úspěšné kandidáty do Senátu. Mezi nimi je i Petr Zgarba (ČSSD), který už ve sněmovních lavicích seděl. Kromě toho i ve vládě Jiřího Paroubka šéfoval ministerstvu zemědělství, z postu ale musel odejít kvůli údajně nestandardnímu prodeji státních pozemků spekulantům s restitučními nároky.

„Je to takový pozdrav z minulosti, je to skoro, jako kdyby se tam objevil Stanislav Gross,“ komentoval to Jindřich Šídlo z Hospodářských novin. 

Zgarba v tom, že se vrací zpět do sněmovny, problém nevidí. Tím, že tehdy rezignoval, přijal podle svých slov politickou zodpovědnost. „Většina pozemků, o které se jednalo, byly vráceny zpět na list vlastnictví Pozemkového fondu,“ dodal Zgarba. Navíc podle svých slov při minulých volbách hlasy voličů dostal, a má tedy jejich důvěru. „Byl jsem řádným náhradníkem,“ konstatoval ale s tím, že by stejně raději svůj poslanecký mandát vyměnil za předčasné volby. 

Petr Zgarba
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zgarba na funkci rezignoval v roce 2005, kvůli aféře Pozemkového fondu (PF), který umožnil spekulantům získat v okolí Prahy i na dalších místech ČR lukrativní pozemky. Zgarba se dostal do centra pozornosti už předtím, třeba kvůli nákupu pozemků od PF, kde pracovala jeho manželka. Kontroverzní byly i dotace, které Zgarba prosadil ve sněmovně pro obec Lípa-Petrkov, kde jeho rodina vlastní nemovitosti.

Kromě Zgarby do sněmovny zamířili  Petr Holeček (TOP 09 a Starostové), Václav Šlajs a Václav Koubík (oba ČSSD). Noví poslanci - náhradníci z příslušných kandidátních listin - před schůzí převzali potvrzení o zvolení poslancem. Čtveřice nahradila Luďka Jeništu (TOP 09 a Starostové), Miladu Emmerovou, Jana Látku a Františka Bublana (všichni ČSSD).

Získat křeslo v Senátu mohlo v letošních volbách celkem devět poslanců, kteří postoupili do finále. Neuspěli sociální demokrat Stanislav Křeček a komunisté Jiří Dolejš, Soňa Marková, Zuzka Bebarová Rujbrová a Milada Halíková.

Rozhovor s Petrem Zgarbou (zdroj: ČT24)