Dušičky: čas rozjímání, ale i svátečních řidičů a ukradených věnců

Praha – Tento víkend bude ve znamení dušiček, svátku věnovaného památce zesnulých. Právě v této době vzpomínáme na ty, kteří s námi již nejsou, s kterými jsme prožili část života a měli jsme je rádi. Dušičky jsou ale i dobou, kdy většina Čechů sedne za volant a vyrazí na hřbitov, což může přinést mnohé nepříjemnosti. A nejde jen o hustý provoz v listopadových plískanicích, nepříjemné překvapení může čekat i na hřbitově, obzvlášť pokud člověk zapomněl zaplatit poplatek.

Dušičky provází i zvýšený ruch na hřbitovech, kam lidé chodí zapalovat svíčky k hrobům svých blízkých a vzpomínají na ně. K tomu patří i dušičková výzdoba hrobů. Tu lidé řeší různě, s všudypřítomnou krizí přibývá i lidové tvořivosti. Stačí přitom málo, většinu surovin si lze přinést z lesa a pak už stačí jen fantazie, trochu trpělivosti a hlavně šikovné ruce. A kdo své šikovnosti nevěří, snaží se ušetřit jinak. Úsporu má jednodušší ten, kdo bydlí blízko polských hranic. U našich severních sousedů je zboží na trzích a v květinářstvích tradičně levnější a vzhledem k silné křesťanské tradici je i sortiment výzdoby hrobů obrovský.

Památka zesnulých, lidově dušičky, připadá na druhý listopadový den. V roce 998 ustanovil clunyský opat Odilo na den po svátku Všech svatých slavit Památku všech věrných zemřelých. Zvyklost nejprve dodržovaná v klášterech se rychle uchytila ve Francii, Anglii a Německu a postupně ve 13. století se rozšířila po celé církvi.

Podle Tomáše Halíka by dušičky neměly být jen o povinnosti dojít na hřbitov, rozsvítit svíčku a ozdobit hrob. „Měli bychom se zastavit a přemýšlet a v rodinách mluvit o těch posledních věcech. Nejenom, kde má člověk uloženou závěť a vkladní knížky, ale také o tom, jak by si člověk přál, aby se s ním lidé rozloučili, kde a jak by chtěl být pohřben. Také by to měl být večer, kdy lidé hovoří o svých předcích, rodinných tradicích,“ řekl Halík.

Na prodloužený víkend spojený s dušičkami se připravuje i policie. Dopravní policisté kvůli očekávanému hustému provozu připravují řadu dopravně-bezpečnostních akcí po celé republice. Posilovat bude kontroly o desítky mužů ve všech krajích a kvůli vyššímu počtu dopravních nehod v tomto období vyzývá řidiče k opatrnosti.

Zvýšená kriminalita ale hrozí i na hřbitovech a v jejich okolí. Lidem, kteří na hřbitov přijedou zapálit svíčku, se může stát, že najdou na parkovišti vykradené auto. A pozor by si podle policistů měli lidé dát i na své kabelky a peněženky. Smutnou realitou jsou pak i krádeže samotné výzdoby z hrobů.

A na někoho čeká na hřbitově další nepříjemné překvapení - výzva k zaplacení nájmu hrobového místa. Těm, kdo ani po výzvě nezaplatí, hrozí, že hrob svých blízkých příští rok už nenajdou. „Pokud jde o urny, tak ty jsou převezeny do společného hrobu, pokud jde o ostatky v zemi, ty tam dle zákona zůstávají, pouze ten vrch hrobu se uklidí,“ uvedl mluvčí městského obvodu Slezská Ostrava Jan Král.

Tak jako Ježíška pomalu válcuje Santa Claus, tak i dušičky pomalu začíná nahrazovat americký Halloween, na který se každý rok těší hlavně americké děti. Ty chodí od domu k domu se známou frází trick or treat neboli dejte nám koledu, nebo vám něco provedu, a odcházejí s plnými taškami sladkostí. Nechybí samozřejmě masky. Název Halloween je zkratka ze slovního spojení All-hallow-even, tedy předvečer svátku všech svatých. Své kořeny má v Británii, kde posledního října slavili Keltové svůj Nový rok – Samhain a loučili se tak s létem. Podle legendy věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a vyhledávají pomoc příbuzných, aby jim pomohli překročit onu hranici do země mrtvých. Nejznámějším symbolem svátku je vydlabaná oranžová dýně, tradičně nazývaná Jack O'Lantern.

Vydáno pod