Zahradil chce do čela konzervativní frakce v EP

Brusel – Europoslanec Jan Zahradil (ODS) bude kandidovat na dočasného předsedu Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR). Svůj zájem stanout v čele páté největší unijní frakce sdělil poté, co dosavadní šéf evropských konzervativců Michal Kamiński z Polska oznámil svůj odchod. Zároveň rozhodl o tom, že volba jeho nástupce proběhne 8. března. Zahradil by se tak mohl stát prvním Čechem, který by předsedal jedné z europarlamentních frakcí. V současnosti již ve zmiňované eurorealistické skupině působí jako místopředseda.

„Samozřejmě vzhledem k tomu, že už je rezignace jasná… mohu potvrdit, že ano,“ řekl Zahradil v reakci na dotaz, zda se bude o funkci ucházet. Šlo by však zřejmě pouze o dočasné šéfování. Mandát Kamińského měl totiž normálně vypršet v listopadu či v prosinci, přičemž podle neformálních dohod skupiny, kterou kromě ODS tvoří například polská strana Právo a spravedlnost (PiS) a britští konzervativci, by právě někdo z Británie měl stanout následně v jejím čele.

Výměna souvisí s tím, že Kamiński a několik jeho věrných odešlo z polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského kvůli tomu, že je prý krajně pravicová. Podle Zahradila i dalších představitelů frakce by ale bylo neúnosné, aby dál zastával předsednický post, to by mohlo seskupení kvůli napjatým vztahům s bývalými partnery z PiS vnitřně rozklížit.

„Šance nechci hodnotit,“ podotkl Zahradil o naději na svůj úspěch. Záleží na tom, zda se objeví případní další kandidáti. Současně ale připustil, že už o podpoře jednal a že mu ji různé národní delegace přislíbily. Rozhovory ale budou dál pokračovat, dodal. To, že by se mohl dostat do vedení frakce, je podle něj dáno potřebou vyřešit naléhavou situaci vzniklou předčasným odchodem Kamińského z funkce.