Albrightová propaguje Pražskou zimu, druhou rukou přebírá ceny

Praha/Brno – Bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová přijela do rodné vlasti propagovat svou novou a dosud nejúspěšnější publikaci Pražská zima. Poslední autogramiáda zatím proběhla v Brně. Mimo to však převezme také cenu za třetí místo v anketě zahraniční Čech, kterou zorganizoval Český rozhlas ve spolupráci s Českou televizí.

Pětasedmdesátiletá dáma měla velice bohatý život a má vskutku o čem vyprávět. Její kniha rekapituluje osobní příběhy bývalé přední dámy americké diplomacie. Autorka v díle popisuje své vzpomínky na Československo a s nimi nacistickou okupaci, ale také bombardování Londýna či vítězství Spojenců ve druhé světové válce. Dojde i na vzestup komunismu a počátek studené války.

Při psaní vycházela Albrightová hlavně ze svých dětských vzpomínek, ale i dokumentů a dalších historických podkladů. Publikace čtenáře jednou zavede na Pražský hrad, jindy zase do londýnských protileteckých krytů nebo do bezútěšného terezínského ghetta na zasedání předních světových státníků. Za hranicemi se toto dílo pomalu stává nejkupovanějším knižním hitem.

Kniha je zatím autorčiným nejúspěšnějším titulem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Původním jménem Marie Jana Körbelová  se zamýšlí i nad svým židovským původem, o němž se dozvěděla až ve zralém věku. Rozebírá komplikovanou českou historii i nelehká mravní rozhodnutí, s nimiž se musela vyrovnávat generace jejích rodičů. Včera podepisovala Pražskou zimu v brněnském knihkupectví Barvič a Novotný.

Při autogramiádě v Praze se však Albrightová setkala i s hrstkou demonstrantů, kteří nesouhlasili s jejím tehdejším postupem v balkánských válkách. Na akci musela zasahovat policie.

Anketa zahraniční Čech

Albrightové vyklouzlo vítězství ve zmíněné anketě jen díky dvěma dalším velikánům. První příčku obsadila v anketě zakladatelka hnutí Stonožka Běla Gran Jensenová žijící v Norsku, která dlouhodobě pomáhá dětským pacientům. Těsně pod vrcholem skončil plastický chirurg Bohdan Pomahač, jenž se v poslední době proslavil zejména díky úspěšným transplantacím obličejů.   

Kandidáty představily rozhlas i televize během srpna a září – dvacítka osudů Čechů žijících v zahraničí vzešla z nominací veřejnosti.   

Reportáž Veroniky Pitrové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod