Nečas sbírá po regionech nominace na předsedu ODS, zatím jich má 14

Praha – Příští víkend budou členové kongresu ODS volit nové vedení. Premiér Petr Nečas zatím úspěšně sbírá nominace pro pokračování v čele strany, a přestože z některých regionů zaznívá vůči předsedovi ODS kritika, tak oficiálně zatím žádného soupeře Nečas nemá. Třeba královéhradecká organizace na předsedu navrhla bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila - ten ale kandidaturu odmítá.

Před kongresem občanských demokratů se má postupně sejít skoro 100 oblastních sdružení, podle informací ČT už Nečas nasbíral 14 nominací z 19 sněmů, které už se sešly. Některé regionální buňky ale premiérovi vyjadřují podporu s výhradami, třeba z Jihlavy zaznívá, že se musí změnit styl celostátní politiky. 

Proti dalšímu pokračování současného předsedy ODS vystoupili třeba v Sokolově. „Delegáti sněmu odhlasovali poměrem hlasů zhruba 2:1, aby naši delegáti pro kongres hlasovali pro vyslovení nedůvěry panu Nečasovi,“ uvedl předseda tamního oblastního sdružení Karel Jakobec. 

V Hradci Králové navrhli na předsedu občanských demokratů Jiřího Pospíšila, ten ale kandidaturu odmítá: „Nechci být protikandidátem Petra Nečase, protože se nedomnívám, že by to bylo přínosné pro ODS,“ uvedl Pospíšil. Pokud se nakonec najde Nečasův konkurent, tak by měl podle premiéra už teď svou kandidaturu oznámit.  

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

O posty místopředsedů bude boj

Na kongresu se ale budou volit i místopředsedové strany, tady zatím největší souboj svádějí právě Pospíšil a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Tu podpořily třeba sněmy v Kolíně, Novém Jičíně nebo Mladé Boleslavi. Pospíšil zase nasbíral nominace třeba v Sokolově nebo na sněmu Plzeň-sever. 

Regionální organizace navrhují na post místopředsedy také senátora Jaroslava Kuberu nebo ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Kubera nicméně kandidaturu na místopředsedu v rozhovoru pro ČT odmítl. Padají i jména Pavla Blažka, Petra Bendla, Milana Cabrnocha, Raduana Nwelatiho nebo rebela Ivana Fuksy. Naopak současný místopředseda Pavel Drobil už oznámil, že se o funkci ucházet nebude.