Spory urovnány - Klaus se rozloučil s končícími senátory smířlivě

Praha – Prezident Václav Klaus se rozloučil se senátory, kterým končí funkční období. Při setkání na Pražském hradě vládla přátelská atmosféra, ačkoliv si hlava státu v poslední době vyměňovala s horní komorou spíše ostřejší slova. Vzájemné spory vedly obě strany hlavně kvůli kandidátům na nové ústavní soudce. Letos senátoři odmítli Klausovy návrhy už dvakrát, do odchodu Klause z Hradu přitom bude Ústavnímu soudu chybět kvůli skončení mandátu už trojice členů.

V únoru odmítli senátoři Klausova kandidáta na ústavního soudce Jana Sváčka, o dva měsíce později také exposlance ČSSD Zdeňka Koudelku. V březnu dokonce dorazila z Valdštejnského paláce výhrůžka, že pokud nepodepíše prezident dodatek k Evropské sociální chartě, podají senátoři z ČSSD stížnost k Ústavnímu soudu pro velezradu. Klaus ale dnes vyprovázel končící senátory přátelsky. „Je úkolem prezidenta republiky, aby zcela jednoznačně vyjádřil poděkování vůči této významné instituci,“ řekl.

Senátorům končí mandát oficiálně v neděli, většina z nich podle svých slov v politice dál pokračovat nebude. Vzájemné diskuse proto byly především bilanční. „My jsme tam hovořili o svých pocitech, o postavení Senátu, o tom, co jsme v Senátu prožili i jaké máme dojmy z voleb,“ popsala Soňa Paukrtová.

Václav Klaus se kvůli obměně ústavních soudců často se Senátem nepohodl. Hned čtyři prezidentovy návrhy – Václava Pavlíčka, Vladimíra Balaše, Kláru Veselou-Samkovou a Milana Galvase – totiž Senát postupně zamítl. Prezident žádost Senátu o navrhování většího počtu lépe vyhovujících kandidátů označil za skandální, zatímco Senát prezidentovi vytkl, že s ním své návrhy předem nekonzultuje.

Po odchodu Elišky Wagnerové a Františka Duchoně chybí již v současnosti soudci dva a před koncem funkčního období Václava Klause by měl odejít třetí ústavní soudce. V takovém případě však bude podle předsedy Pavla Rychetského práce soudu ochromena.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)