Na YouTube jsou písně českých neonacistů. Jsme na ně krátcí, tvrdí policie

Praha - Stovky videí podněcujících rasovou nenávist jsou volně přístupné na webu YouTube. Mezi nimi se najdou taky písně, které mají český text. Policie přitom proti autorům neumí zasáhnout. Případné pachatele údajně nemůže stíhat, protože stránka patří americké společnosti, a neřídí se tak českým právem.

Počet příznivců pravicového extremismu podle studie ministerstva vnitra v loňském roce stoupl. Aktivně působí v Česku čtyři tisíce militantních neonacistů. Tvrdé jádro tvoří asi čtyři stovky z nich. Na serveru YouTube existuje mnoho písní právě neonacistických skupin. Policie se hájí, že podobná videa monitoruje. Víc ale prý udělat nemůže, především kvůli americké ústavě, která serveru YouTube zaručuje svobodu projevu.

Právníci ale naopak tvrdí, že na tyto případy lze uplatnit i český trestní zákoník. „Problém je se získáváním důkazů. Je-li původ mimo území České republiky, tam narážíme na rozdílnost právních úprav,“ vysvětlila Dagmar Bednarčíková z Policejního prezidia.

Pomyslné hranice v rámci internetu postavil před víc než deseti lety francouzský soud. Nařídil tehdy zablokovat aukci s nacistickými předměty světovému serveru Yahoo. V Česku podobné rozhodnutí zatím nepadlo. Videa na serveru YouTube tak třídí jen mateřská společnost Google za pomoci uživatelů. „Není možné, aby bylo každé video kontrolováno. Proto se využívá síla komunity milionů uživatelů YouTube, kteří explicitní obsah, jenž podle nich porušuje pravidla komunity, nahlásí,“ podotkla PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)