Na architekta Říčaře vydala policie zatykač

Praha - Městský soud v Praze teď vydal příkaz k zatčení architekta Josefa Marka. Ten je klíčovou postavou v jedné z nejsledovanějších tuzemských afér posledních let, která se týkala obce Budišov a údajných dotačních machinací. Po jeho svědectví, které podal ještě jako Marek Říčař, tehdy skončilo v cele několik lidí. Nakonec ale dostal šestiletý trest za podvod on sám a do vězení nenastoupil.

O zadržení starosty Budišova Péti a exšéfa poradců premiérů Doležela kvůli podvodu s dotacemi a vydírání se v roce 2006 svou výpovědí postarala údajná oběť gangu architekt Marek Říčař. „V určitý okamžik jsem se bál, že skutečně umí vyřešit cokoliv, včetně odstranění člověka,“ řekl tehdy Říčař. 

Říčař změnil jméno, je z něj Marek

Po architektovi ale teď pátrá policie. „Dosud odsouzený nenastoupil dobrovolně na výzvu soudu k šestiletému vězení, proto na něj náš soud vydal příkaz k dodání do výkonu trestu,“ dodala mluvčí městského soudu Martina Lhotáková. Sám Marek Říčař se v posledních letech na veřejnosti ukazoval minimálně. Stal se dokonce chráněným svědkem, změnil si jméno na Josef Marek a na posledním soudním líčení, kde byl odsouzen za dotační podvody, se maskoval kloboukem.     

Josef Marek známý jako Marek Říčař
Zdroj: ČT24

Členy údajného Budišovského gangu, proti kterému architekt svědčil, nakonec soud osvobodil. Jako kriminálníka naopak soudy označily právě Říčaře, dnes Marka. Šest let si má odsedět za to, že od státu spolu s dalšími podvodně vylákal i patnáctimilionovou dotaci na údajné internetové projekty v obcích na Liberecku. „Mě velice těší, že soud uznal obžalované vinnými dotačním podvodem dokonce jako organizovanou skupinu,“ dodal státní zástupce Boris Havel. Po architektovi pátrá policie už několik týdnů a stále o jeho pohybu nemá žádné informace.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)