Do Čech se v poutech vrací i „český Bond“ – expert na daňové ráje

Praha – Kriminalisté si přivezli z Dominikánské republiky hned několik dlouho hledaných Čechů a nebýt bouře Sandy, zřejmě by nezůstalo jen u sedmi osob. Mezi zadrženými je i jeden z prominentních spolupracovníků českých podnikatelů. Miloslav Votava se proslavil jako velmi schopný „koordinátor“ daňových převodů. Specializoval se totiž na zakládání nových firem a odklánění peněz do finančních rájů. Sám Votava navíc tvrdí, že jeho minulost je spojena s českou rozvědkou a jejím bývalým šéfem Karlem Randákem. Od novinářů si vysloužil přezdívku „český James Bond“, mimo jiné i proto, že ve službách rozvědky používal prý pseudonym Mark Fleming – nápadně připomínající jméno knižního autora slavného agenta 007.

Votava byl podle jednoho z detektivů zadržen na útěku. „Nestačil zareagovat na zatýkání ostatních lidí, ale vzhledem k tomu, jak úzce spolupracovali mezi sebou, se mohl dovtípit toho, že přijde na řadu,“ konstatoval kriminalista. Votava prý advokáta Jaroslava Ortmana urgentně žádal, aby urychleně podal návrh na obnovu soudního řízení, kdy byl Votava před dvěma lety pravomocně odsouzen k pěti letům vězení za pokus podvodně vylákat od státu zhruba 60 milionů korun a za další milionový podvod. „Řekl mi, že se do Santo Dominga dostavila skupina Čechů - policistů, kteří se tam pohybují a zatýkají lidi na ulici. Takhle jsem to chytil,“ popsal situaci Ortman.

V jeho případu je po uplynulých letech obtížné oddělit pravdu od pověr. Ačkoliv jeho aktivitami se dlouho zabývala policie i soudy, dosud známá fakta osobnost Miloslava Votavy po vzoru britského špiona spíš zatemňují. Například jeho tvrzení, že od roku 1998 pracoval pro české tajné služby. Ke spolupráci s rozvědkou ho prý přivedly styky s nejrůznějšími klienty ze zahraniční – mimo jiné i s lidmi ve službách bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora a Laurenta Kabilu, vládce středoafrického Konga.

Miloslav Votava
Zdroj: ČT24

Právě u nich prý využil své pověsti obratného prostředníka pro praní špinavých peněz a založil pro ně banku v Černé Hoře. Vznikla tak společnost Standard Hellier Bank (nyní v likvidaci). „Mé služby byly rychlé a diskrétní. Zanedlouho jsem uzavřel kontakt i s Frederykem Mocumbem, což byl poradce Laurenta Kabily, vládce středoafrického Konga. Založil jsem jim stovky účtů po celém světě,“ svěřil se v roce 2007 listu MF Dnes.

Votavu přivedl k rozvědce Randák

V době zakládání černohorské banky se na něho prý sama obrátila česká rozvědka, konkrétně Karel Randák, který se později stal jejím ředitelem. Votava v minulosti u soudu novinářům řekl, že pro ni nejdříve získával informace k případům, které se dotýkaly jeho profesní oblasti. Rozvědce tak prý předával údaje týkající se ředitele Novy Vladimíra Železného.

Později prý ale pro rozvědku také pral špinavé peníze. V černohorské bance začalo podle Votavy působit i několik agentů a důstojníků rozvědky, a to jako její přímí zaměstnanci. „Přes Černou Horu prošlo 110 milionů dolarů, tedy něco přes tři miliardy korun. Rozlišit, co z toho byly peníze rozvědky a co jiných klientů, je teď už složité. Záznamy, které mám k dispozici, dokládají převody za jeden a půl miliardy korun,“ řekl deníku Votava. Randák označil Votavovy výroky za nesmysl.

Reportáž Jana Šenkýře o Miloslavu Votavovi (zdroj: ČT24)

Právě se zmíněnou bankou souvisí i dlouholetý soudní spor, který Votava v minulosti vedl s českým státem. Tvrdí, že kvůli stíhání za jiný podvod přišel o funkci prezidenta Standard Hellier Bank a plat přes 80 tisíc dolarů (nyní přes 1,5 milionu korun) měsíčně. Ministerstvo spravedlnosti jeho nároku nevyhovělo, Votava se tak obrátil na soud. Později však svou žalobu stáhl s tím, že mu peníze zaplatila banka.

Stáhnutím stížnosti ale celý případ zdaleka neskončil. Podle městského soudu se totiž Votava pokusil stát podvodně připravit nejméně o 59,2 milionu korun. Soudci to zdůvodnili tím, že banku sám zakládal a zmíněnou mzdu nepobíral. Svůj nárok podle něho Votava dokládal účelově vytvořenými dokumenty. Banka navíc podle soudu nevyvíjela žádnou činnost. Z výpovědí svědků podle něho vyplývá, že banka ani neměla kapitál, se kterým by mohla nakládat.

Osobu českého Bonda nijak nezlehčují ani znalecké posudky. Podle jednoho z nich je prý Votava histrionská osobnost. Tento typ lidí podle znalce rád žije dobrodružně a neustále vyhledává nové podněty. Často má také sklon k bájivé lhavosti. Votava je autorem šesti českých knih o daňových rájích a 27 publikací na toto téma vydal i v angličtině.