Schwarzenberg ostře odsoudil Lukašenkův režim

Praha - Karel Schwarzenberg se dnes v senátu ostře postavil proti komunistickému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Jedná se podle něj o čistou diktaturu, kterou není možné trpět. Senát při svém dnešním zasedání odsoudil represe Lukašenkovy administrativy proti jeho oponentům po prosincových prezidentských volbách. Při protestech byly stovky lidí zatčeny včetně několika Lukašenkových protikandidátů. Kritika Senátu vůči autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka není první. Už v roce 2000 česká horní komora ve své rezoluci odmítla pokračující potlačování lidských a politických práv a svobod v Bělorusku.

„Myslím, že se tomuto musíme opravdu postavit. Není přece možné, abychom trpěli ve 21. století čistou diktaturu uprostřed Evropy,“ uvedl Schwarzenberg. Zopakoval, že bude v rámci Evropské unie prosazovat tvrdý postup proti „běloruským papalášům“, zvláště těm, kteří měli podíl na zásahu vůči účastníkům prosincových demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb.

Senát se svým usnesením připojil ke kritice, které Lukašenkův režim čelí ze strany Evropské unie, USA nebo mezinárodních organizací. „Senát odsuzuje brutální zásah běloruské policie proti demonstracím, které vypukly v souvislosti s prezidentskými volbami v prosinci minulého roku, a žádá propuštění všech nezákonně zadržených a vězněných účastníků těchto demonstrací,“ stojí v usnesení horní komory. Navrhl jej senátní zahraniční výbor ještě pod vedením zesnulého Jiřího Dienstbiera.

Protesty proti Lukašenkovi
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Grits