Soud změnil výsledek krajských voleb v Pardubicích

Pardubice - Krajský soud v Pardubicích změnil výsledky tamních krajských voleb. Vyhověl stížnosti kandidátky ODS Jany Smetanové, která nevěřila nule v součtu preferenčních hlasů v okrsku č. 66 na sídlišti Dukla v Pardubicích. Soud nechal lístky přepočítat a dal jí za pravdu. Smetanová se tak stala krajskou zastupitelkou, naopak poslanec Jan Čechlovský (ODS), kterého Smetanová přeskočila, o mandát přišel.

„Věděla jsem, že bych měla mít minimálně dva preferenční hlasy, ale ve výsledcích voleb se objevila nula,“ uvedla Smetanová. Dala si totiž hlas sama sobě, stejně hlasoval i její manžel. Čechovský nechtěl rozhodnutí soudu komentovat. 

„Zjistili jsme pochybení okrskové volební komise, přepočítávali jsme hlasovací lístky a zjistili jsme, že navrhovatelka obdržela dvanáct preferenčních hlasů, které nebyly uvedeny ve výsledcích,“ uvedl předseda senátu krajského soudu Jan Dvořák. Podle soudu se stala chyba během přenosu součtu preferenčních hlasů do závěrečného protokolu okrskové volební komise. Zisk mandátu pro Smetanovou potvrdil i Český statistický úřad (ČSÚ). „Kde jsou lidé, může se stát chyba, my s tím zkušenost nemáme, že by komise příliš chybovaly,“ komentoval to ředitel krajské správy ČSÚ Petr Matoušek.

Smetanová si nemyslí, že by šlo o záměr. „V komisi byli starší lidé, mohli být unavení,“ domnívá se. Proti verdiktu soudu není přípustný opravný prostředek, k nařízení opakování voleb soudci nepřistoupili. Podle senátu by to mohlo být nejen porušením aktivního volebního práva voličů, ale i pasivního volebního práva, protože původně zvolení kandidáti by v opakovaných volbách už být zvoleni nemuseli.

Vedení Pardubického kraje svolalo na pátek ustavující zasedání zastupitelstva. Kraj povede koalice složená z ČSSD, Strany práv občanů - ZEMANOVCI a Koalice pro Pardubický kraj, kterou tvoří lidovci, SNK ED a Nestraníci. 

Reportáž Erika Knajfla a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod