Sobotka: Vláda je bezradná, udrží ji jen strach z voleb

Praha - Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ztratila vláda sice většinu ve sněmovně až dnes, fakticky ale nedokázala vládnout už delší dobu. „To, že vláda prakticky ztratila schopnost vládnout, se ukázalo už v minulých dnech, kdy vláda musela sama stáhnout státní rozpočet,“ uvedl Sobotka a dodal, že bezradnost vlády je vidět na každém kroku.

Podle Sobotky se bezradnost současné vlády ukazuje mimo jiné na tom, že musela odložit hlasování o rozpočtu, ale také tím, že koalice nedokáže přehlasovat veta Senátu. Podle jeho názoru tak vládu může udržet jedině strach z nových voleb. „To, co může udržet vládní koalici pohromadě, navzdory špatným výsledkům její reálné politiky, je strach z nových voleb. Ve sněmovně může vzniknout protivolební koalice, která bude založena na spojenectví různých poslanců, můžou to být například i další přeběhlíci z Věcí veřejných. Koneckonců to, že pan John se ohlíží po jiném zaměstnání, je dalším symptomem rozkladu,“ řekl Sobotka.

Přitom nebude podle Sobotky vláda při své současné rozdrobenosti schopná prosadit žádné důležité zákony. „Vláda nemá program, aby si poradila s těmi problémy, které v současné době musí Česká republika řešit,“ řekl Sobotka. Jeho strana přitom vidí jako řešení současných problémů hlavně podporu hospodářského růstu. „Vládní politika je absolutně v rozporu s jakýmikoli prorůstovými opatřeními,“ postavil se proti úsporným balíčkům předseda ČSSD.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejvíce sociálním demokratům na vládních úsporných balíčcích vadí změny v oblasti práce a sociálních věcí, například by zrušili sKarty, ale i hlášení nezaměstnaných na poště nebo takzvané veřejné služby. ČSSD také zásadně nesouhlasí se zrušením příspěvku na bydlení, obává se, že by spolu s deregulací nájmů vedlo k nedostupnosti bydlení pro sociálně slabé lidi, důchodce nebo rodiny s dětmi. Sobotka nesouhlasí ani se současným stavem zdravotnictví, kdyby se jeho strana dostala do vlády, zrušil by předseda ČSSD například zdravotnické poplatky, Sobotka částečně schvaluje jen poplatky za pobyt v nemocnici. A nesouhlasí ani s placením nadstandardních zdravotních úkonů. „Nadstandard je něco, co do našeho systému zdravotnictví nepatří,“ řekl Sobotka.

A s vládou se opozice neshodne, ani pokud jde o daně. Sazbu daně z přidané hodnoty, kolem níž se točí mnohé spory o přijetí státního rozpočtu, by Sobotka zachoval v současné výši, tedy 14 a 20 procent. Daň z příjmu by pak podle Sobotkovy představy měla být progresivní. Úvahy vlády o takzvané solidární dani ale podle jeho názoru k daňové progresi nevedou. „Je to jen přiznání chyby vlády,“ komentoval solidární daň Sobotka.