V láhvích Likérky Drak našli kontroloři denaturovaný líh

Dubí - V Dubí na Teplicku našli kontroloři ve dvou láhvích s etiketou Likérky Drak denaturovaný líh. Tuzemák a vodka se prodávaly v kameném obchodě. V příměsích ale nebyl metanol, kvůli kterému se kontroly provádějí, ale méně nebezpečný technický líh. I ten ale může způsobit zdravotní potíže. V prodejně v Žabovřeskách nad Ohří a v Teplicích ale našla potravinářská inspekce tři vzorky alkoholu, v nichž limit metanolu překročený byl. Jeho obsah nebyl akutně nebezpečný, zdraví ale poškodit mohl.

Dva vzorky s metanolem byly z prodejny v Žabovřeskách. Na etiketách byl uveden jako výrobce AB style Frýdek-Místek. V obou láhvích byl ve vysoké koncentraci i technický líh. Není tak jedovatý, ale člověku může působit problémy připomínající těžkou kocovinu. Jednatel výrobce Jan Palla tvrdí, že kontrolované tuzemáky i vodky jsou padělky. Třetí vzorek s obsahem metanolu se našel v láhvi vodky v prodejně na Bohosudovské ulici v Teplicích. Jako výrobce je na etiketě uveden Drinks trade s. r. o.

„Bylo zjištěno, že ve dvou láhvích šlo o různý alkohol. Jednak o tuzemák, jednak o vodku. K jejich výrobě nebyl použit konzumní líh, ale technický líh, kde byla denaturační činidla,“ řekl České televizi k alkoholu v Dubí ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal, podle kterého jde o starší nález. Už v polovině září hygienici na Teplicku prověřovali stovky prázdných láhví od alkoholu, které někdo zahodil do kontejneru. „Policie se tímto případem nezabývá, řeší si ho Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ dodal mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Podle Trmala je jen inspekce schopná určit, jestli etikety Likérky Drak byly pravé, nebo falešné.

Kontroly vyvolaly strach i u obchodníků .„Máme nepřímé důkazy toho, že se někdo zbavoval nějakého divného alkoholu, protože se nacházely prázdné láhve,“ řekl Trmal. Už v září se na Teplicku našlo 525 prázdných láhví od alkoholu. „Měly etikety firem, ve kterých byl v té době nalezený metylalkohol,“ dodal Vítek.  

Inspekce už dříve doporučila všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádný alkohol od Likérky Drak. Ve zlínském skladu společnosti Verdana se totiž našlo přes 15 tisíc láhví s její etiketou. Laboratorní rozbory následně zjistily u vodky i rumu vysokou koncentraci toxického metanolu. Jednatel likérky Pavel Čaniga byl kvůli tomu obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami, je stíhaný na svobodě. Jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka poslal soud do vazby.

Denaturovaný líh jako výchozí produkt pro nelegální alkohol

Výchozím produktem pro nelegální výrobu alkoholu je právě denaturovaný líh. Nejčastěji se dováží z Polska, nemalou část si ale obchodníci zcela legálně kupují od českých lihovarů. Přidávají se do něj určité látky, aby se líh mohl prodávat výhradně pro technické účely. Tyto přísady, v Čechách nejčastěji bitrex, solventní nafta, petrolej nebo benzin, mají zabránit v jeho konzumaci. Dodají totiž zápach, odpornou chuť a zároveň je nelze odstranit.

Ilegální výrobci do takto upraveného denaturovaného lihu sypou přísady, jako je savo nebo chlornan sodný, který se jinak používá k čištění bazénů. Ti zodpovědnější z ilegálních výrobců výslednou tekutinu ještě přefiltrují přes vrstvu aktivního uhlí. Takto vyčištěný líh je znovu poživatelný, podle odborníků však rozhodně není zdravotně nezávadný. V roztoku zůstávají dusíkaté sloučeniny, které jsou považovány za významné karcinogeny a nebezpečné alergeny. Čím hůře podvodníci „čistí“, tím větší je zdravotní ohrožení pro konzumenty - zejména játra a ledviny jsou pak vystaveny velkému zatížení.

Rusko zrušilo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka

Ruské úřady dnes definitivně zrušily zákaz dovozu českého tvrdého alkoholu, který vyhlásily 21. září v reakci na metanolovou aféru. Otevření ruského trhu se týká lihovin vyrobených v Česku po 26. září.

Do Ruska se z České republiky dováží především becherovka, fernet a absint. Podle dostupných údajů je ale objem dovážených českých lihovin v ruských měřítcích zanedbatelný. Za prvních osm měsíců letošního roku totiž představovaly jen 0,3 procenta ruského trhu, přičemž hlavní podíl připadal na becherovku.