ČSSD uzavřela rudý sňatek na jihu Čech a na Olomoucku

Olomouc/České Budějovice – Sociální demokraté se v Jihočeském kraji dohodli na koalici s KSČM, v Olomouckém kraji s toutéž stranou již podepsali koaliční smlouvu. V obou případech připadne ČSSD křeslo hejtmana.

Olomoucká koaliční smlouva zahrnuje personální obsazení krajské rady a hlavní programové priority. Vítězné ČSSD připadne křeslo hejtmana, do něhož usedne Jiří Rozbořil. Devět míst v jedenáctičlenné krajské radě patří zástupcům sociální demokracie, KSČM má dva posty náměstků hejtmana. Nově zvolené zastupitelstvo Olomouckého kraje by se poprvé mělo sejít 23. listopadu.

Na pozicích náměstků budou za ČSSD pokračovat staronové tváře. Prvním hejtmanovým náměstkem bude Alois Mačák, jenž bude mít na starosti dopravu a silniční hospodářství. Michael Fischer se znovu ujme zdravotnictví, Yvona Kubjátová sociálních věcí a Radovan Rašťák kultury. Oproti předchozím čtyřem letům se sníží počet náměstků ze sedmi na šest.

Budoucí hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD):

„Jsou čtyři věci, které nás spojují, a to zdravotnictví, školství, doprava a sociální záležitosti. Tady jsme se shodli, že nemůžeme dopustit v návaznosti na celostátním rozpočtu, abychom služby zastavili, nebo omezili. Pak samozřejmě také řešení nezaměstnanosti patří k nejzásadnějším prioritám.“

Komunisty bude na místech hejtmanových náměstků zastupovat Zdeněk Švec (bezpartijní) z Mohelnice, který bude mít na starosti školství, a Michal Symerský z Přerova. V jeho kompetenci bude regionální rozvoj, životní prostředí, zemědělství či majetek. „Vybírali jsme tak, aby to byli lidé na svém místě,“ řekl ještě před stvrzením koalice lídr kandidátky KSČM v Olomouckém kraji Alexander Černý (KSČM).

V Jihočeském kraji vytvoří vítězná sociální demokracie vládnoucí koalici s KSČM. Na dnešním podvečerním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor ČSSD a klub zastupitelů. Sociální demokraté uvažovali také o krajské spolupráci s Jihočechy 2012 a KDU-ČSL, ale nakonec se rozhodli pro variantu s komunisty. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 31 křesel. Zbylá místa obsadí opoziční strany Jihočeši 2012, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

V čele Jihomoravského kraje zůstane Michal Hašek (ČSSD), předpokládá se i staronová koalice s lidovci. Nejdále ve vyjednávání se dostali zastupitelé v Pardubickém kraji, kde se hejtman Martin Netolický (ČSSD) ujal vlády v pátek. Ten se navíc ve třiceti letech stal historicky nejmladším hejtmanem v Česku.