Podpisy má Okamura i Franz, Senátem zní Švejnarovo jméno

Praha – Umělec Vladimír Franz a podnikatel Tomio Okamura oznámili překonání hranice 50 tisíc podpisů, které jim umožňuje kandidovat na post prezidenta republiky. Novopečený senátor Okamura hlásí zisk 58 tisíc podpisů, Franz jich má o třicet tisíc víc. Mezi jmény uchazečů se znovu objevuje i jméno Jana Švejnara; hlasy senátorů pro něj na poslední chvíli začal sbírat Jiří Čunek.

Vladimír Franz oznámil zájem usilovat o post prezidenta uprostřed léta v reakci na podporu facebookové iniciativy. Nyní drží archy s podpisy 88 400 lidí. Franzovi podporovatelé dnes také podali na ministerstvu vnitra oficiální přihlášku k prezidentské volbě, která proběhne v polovině ledna.

Úřednímu aktu předcházel happening před pražským Kongresovým centem, na kterém Iniciativa Vladimír Franz prezidentem „odtajnila“ počet podpisů pro jeho kandidaturu. Desítky lidí pozdravil také Franz. Jeho stoupenci se potom vydali pochodem do budovy vnitra u stanice metra Pražského povstání.

Nominaci dnes předložila také bývalá europoslankyně a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. Podpořilo ji asi 55 000 lidí. „Tým na tom teď pracoval několik dnů a selektoval podpisy, kde chybělo třeba datum narození,“ uvedla Bobošíková.

Lhůta pro předkládání nominací vyprší zítra odpoledne v 16:00. Pro úspěšnou registraci je třeba nejméně 50 000 platných podpisů, pokud kandidát nebyl navržen alespoň 20 poslanci nebo deseti senátory. Předložení kandidatury je teprve prvním krokem v nominačním procesu. Ministerstvo vnitra do 23. listopadu kandidátní listiny přezkoumá a do voleb zaregistruje ty, které splňují zákonem předepsané náležitosti.

Podpisové archy jsou po naskenování uloženy v uzamykatelné místnosti s kontrolovaným přístupem. Podpisy začnou úředníci ministerstva kontrolovat hned zítra. U každého kandidáta hodlají ověřovat osm a půl tisíce náhodných podpisů, kontrolují jméno, datum narození a adresu. Ve vzorku budou tolerovat tři procenta falešných podpisů, čili 255 chybných údajů. Ty srovnává s údaji v registru obyvatel a v základním registru. Pokud odhalí víc chyb, bude kontrolovat dál. A když i v dalším vzorku najde hodně chyb, kandidát přijde o tisíce hlasů.

Druhý muž, který dnes oznámil dostatek podpisů, Tomio Okamura, hodlá přihlášku odevzdat až zítra. Podpisy sesbíral v mimořádně krátkém čase. „Za rekordní dobu necelého jednoho měsíce se mi podařilo nasbírat 58 tisíc podpisů občanů České republiky. Při sběru podpisů jsem nepoužil jediný billboard či tištěnou reklamu,“ napsal Okamura v prohlášení. „Vůbec nečekal, že se mi to v tak krátké době podaří - i favoritům voleb to trvalo několik měsíců.“

Podnikatel se nedávno nechal slyšet, že do klání o hlavu státu se chce dostat především proto, aby mohl co nejlépe prosazovat svůj volební program, z Pražského hradu to podle něj půjde lépe než ze Senátu. Mezi své cíle počítá například zavedení hmotné a trestní odpovědnosti politiků nebo přiznání majetku nad 20 milionů.

Zatímco většina kandidátů už svou registraci na ministerstvu vnitra podala, tým 1 do poslední chvíle sbírá nutné podpisy. „Čeká nás rušná noc a myslím si, že až do rána budeme všechno vyřazovat a kompletovat,“ řekla Fischerová.

Hektický čas v Senátu a „Čunkova akce“

Necelých čtyřiadvacet hodin před uzavřením možnosti kandidovat ovšem prezidentská volba nečekaně graduje; do seznamu prezidentských kandidátů by se mohl vrátit ekonom Jan Švejnar, který od záměru kandidovat původně ustoupil. Hlasy pro jeho nominaci shání mezi senátory staronový člen horní komory Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle senátorů se přitom nejedná o stranickou ani klubovou záležitost. „Je to individuální akce mezi všemi senátory,“ uvedl předseda Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar.

Švejnar, který byl řazen mezi favority prezidentské volby, počátkem září oznámil, že se nadcházejícího klání nezúčastní. Podle Insideru ale nyní nevyloučil, že by se nakonec mohl do souboje o Hrad zapojit. „Nemám dostatek informací, abych se k tomu mohl vyjádřit,“ uvedl Švejnar. Server iDNES.cz potom cituje senátorku Alenu Dernerovou, podle níž se nechal ke kandidatuře přemluvit. Podpis zatím přislíbilo údajně devět senátorů.

Kdo podal oficiální přihlášku:

  • Miloš Zeman: 105 tisíc podpisů
  • Jan Fischer: 101 tisíc podpisů
  • Zuzana Roithová (KDU-ČSL): 81 tisíc podpisů
  • Vladimír Franz: 88 tisíc podpisů
  • Vladimír Dlouhý: 60 tisíc podpisů
  • Jiří Dienstbier (ČSSD): 55 tisíc podpisů a podpora zákonodárců ČSSD
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): podpora zákonodárců TOP 09 a STAN
  • Přemysl Sobotka (ODS): podpora zákonodárců ODS

Kdo boj o Hrad vzdal:

  • Jiří Karas
  • Tomáš Vandas
Prezidentská volba tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod