Pečovatelka dětského domova ve Zlíně prý týrala děti

Zlín – Pracovnice Dětského centra ve Zlíně čelí obvinění, že týrala své svěřence. Policie na případ uvalila informační embargo, podle zjištění České televize na týrání upozornily samy děti. Policisté v objektu dětského domova následně našli i usvědčující důkazy včetně obrazového záznamu. Ženu viní z trestného činu týrání svěřené osoby.

K týrání mělo docházet v Dětském centru Zlín v místní části Burešov. Obviněná pečovatelka v domově pracovala delší dobu a na její jednání měli upozornit sami svěřenci dětského domova během pobytu na škole v přírodě. Vedení dětského centra vzápětí kontaktovalo policii a ta přímo v domově získala usvědčující důkazy, včetně obrazového záznamu. Podle informací ČT je z videa zřejmé například velmi bolestivé tahání za vlasy. Dále by se mělo jednat o další, blíže nespecifikované a pro děti traumatizující praktiky.

„Jde o velmi citlivou kauzu, vyšetřování zdaleka není u konce,“ uvedla mluvčí krajské policie Jana Macalíková s tím, že vyšetřování a výslechy svědků dál pokračují. „Obviněná už s dětmi nepracuje a podala výpověď, tudíž není v kontaktu s dětmi. Jednalo se o selhání jedince, nikoli o selhání systému,“ dodává zlínská radní pro zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD).

Dětské centrum Zlín je titulováno jako krizové. Nabízí útočiště pro děti od jednoho roku do sedmi let, dále pro děti se zdravotním postižením nebo děti, které ve svých rodinách už týrání zažily.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)