Žebříček: Nejhůře zadává veřejné zakázky ministerstvo spravedlnosti

Praha - Česká ministerstva hospodaří s veřejnými penězi špatně a nevypisují řádně veřejné zakázky. Podle průzkumu Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy zadává nejhůře zakázky ministerstvo spravedlnosti, nejlépe pak ministerstvo financí. Polovina veřejných zakázek zadávaných českými ministerstvy budí pochybnosti, neboť o ni soutěží jediný uchazeč. Celých 80 procent veřejných zakázek v letech 2006 až 2010 bylo přiděleno neveřejně nebo bez soutěže. Celková hodnota takto neprůhledně zadaných zakázek činila 276 miliard korun. Roční objem všech veřejných zakázek se v Česku pohybuje kolem 600 miliard korun.

V žebříčku ministerstev podle kvality zadávání zakázek dopadlo nejhůř ministerstvo spravedlnosti, které jen tři procenta nákupů uskutečnilo veřejně. Největší objem nákupů mimo veřejný informační systém i „jednohubek“ připadá na ministerstvo obrany, dobře neskončilo ani ministerstvo pro místní rozvoj. Řada „jednohubek“ připadá podle výzkumu také na ministerstvo zdravotnictví. Nejlépe dopadlo v žebříčku ministerstvo financí. „V tomto případě je ale jednooký mezi slepými král,“ poznamenal jeden z autorů projektu Petr Janský.

Za příklad neprůhledné zakázky studenti uvedli nákup motýlků a šerp ministerstvem obrany. Úřad dal za jednoho motýlka 1 626 korun, šerpa ho přišla na 7 841 korun. V obchodech je ale přitom podle studentů možné koupit například luxusní značkový set Gucci zahrnující oba slavnostní doplňky za 4 000 korun. Výzkumníci odmítají spekulovat o tom, jestli se za neprůhlednými nákupy skrývá korupce, nebo ne. Podobné zakázky jsou ale podle nich podezřelé a informace o nich by měly být veřejné.

Na řadě jsou Lesy ČR a Ředitelství silnic a dálnic

Studenti zatím hodnotili jen nákupy učiněné samotnými ministerstvy. Další na řadě budou sektoroví zadavatelé, jako jsou například Lesy ČR nebo Ředitelství silnic a dálnic. Sledovat chtějí také zakázky obcí, měst a krajů. Autoři projektu Jana Chvalkovská, Petr Janský a Jiří Skuhrovec získávají informace z veřejných databází pomocí webových robotů. Spolupracují také se společností Czech Credit Bureau, která se zabývá sběrem a vyhodnocováním finančních údajů ze soukromého sektoru a obcí.

Žebříček ministerstev:

Index hodnotí veřejné instituce na základě deseti ukazatelů dobré praxe zadávání veřejných zakázek a dat o zakázkách zadaných mezi červnem 2006 a zářím 2010

  1. ministerstvo financí 52 %
  2. ministerstvo vnitra 29 %
  3. ministerstvo zdravotnictví 28 %
  4. ministerstvo zemědělství 27 %
  5. ministerstvo průmyslu a obchodu 25 %
  6. ministerstvo životního prostředí 25 %
  7. ministerstvo práce a sociálních věcí 24 %
  8. ministerstvo kultury 23 %
  9. ministerstvo zahraničních věcí 22 %
  10. Úřad vlády ČR 20 %
  11. ministerstvo dopravy 20 %
  12. ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 19 %
  13. ministerstvo obrany 17 %
  14. ministerstvo pro místní rozvoj 14 %
  15. ministerstvo spravedlnosti 11 %

Výsledky studie jsou podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Tomáše Sedláčka alarmující. „Tušili jsme, že je to v České republice s veřejnými zakázkami špatné. Nyní na tvrdých datech vidíme, jak moc zlé to je. Předražené či přímo zmanipulované veřejné zakázky mají za následek úniky těžko představitelných částek ze státního rozpočtu - peněz, které urgentně potřebujeme na jiné věci,“ uvedl Sedláček. O výsledky průzkumu už projevil zájem i premiér Petr Nečas.