Počet nemocných s rakovinou roste, peněz je málo

Praha - Onkologických pacientů přibývá až o pět procent ročně, specializovaná centra však od pojišťoven nedostávají více peněz. Česká onkologická společnost (ČOS) varuje, že beze změny systému bude ohrožena kvalitní péče. Odborníci chtějí, aby šla platba na pacienta, zvýšit by se prý měly i platby za státní pojištěnce. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je výše úhrad dána vyhláškou.

„Většina pracovišť v ČR totiž není oprávněna poskytovat specializovanou a nákladnou léčbu a některá z pracovišť, která ji poskytovat mohou a mají, nejsou schopna z finančních důvodů přijmout k léčbě další nové pacienty,“ upozornil předseda ČOS Jiří Vorlíček. V nadsázce pak podotkl, že by mohli pacientům říkat, ať dostanou rakovinu co nejdřív, protože například v listopadu už na jejich léčbu nebudou peníze.

Zdravotní pojišťovny totiž poskytují nemocnicím na začátku roku pouze zálohové paušální platby, a když pak koncem roku nemocnice podepíší smlouvy, pojišťovny prý zpravidla proplatí jen část vykázané péče.

Petra Tesařová, onkologická klinika VFN a 1. LF UK: "Nemáme péči hrazenou podle toho, co pacient potřebuje, ale máme ji hrazenou paušálně na základě spotřeby léků v předchozích letech, což je relativně absurdní, protože nemůžeme plánovat počet a typ nových onemocnění, která budeme muset v našich zařízeních léčit."

„Výpočet úhrady je v souladu s vyhláškou, kterou vydává ministerstvo zdravotnictví. VZP však s každým konkrétním centrem individuálně jedná a zatím došlo vždy k dohodě a nevidíme důvod, proč by tomu tak nemělo být i letos,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. Letos prý navíc zaznamenávají spíš úbytek onkologických pacientů, a jednotlivým nemocnicím proto umožnili, aby případné nevyčerpané peníze přesunuly na jinou léčbu.

Lékaři budou odmítat pacienty z jiného regionu

Nejsložitější a nejnákladnější léčba se provádí v takzvaných komplexních onkologických centrech, kterých je po republice 13 a kam se sjíždějí pacienti za špičkovou péčí. Například zařízení v pražském Motole eviduje 64 procent mimopražských pacientů. Pokud nebudou peníze, budou prý centra muset odmítat pacienty z jiného regionu nebo přestat poskytovat tu nejlepší dostupnou, zároveň však drahou léčbu. Na ní sice ve většině případů nezávisí přímo život pacienta, dokáže mu ho ale výrazně zkvalitnit.

„Nezbytná je ale úprava současného systému, v jehož rámci by financování onkologické péče v centrech mělo zohledňovat skutečné počty léčených pacientů. Místo toho jsou zdravotní pojišťovny ochotny hradit léčbu pouze do výše nákladů, které byly například v roce 2009, a to bez ohledu na skutečný počet jejich pojištěnců, kteří léčbu v centrech potřebují a mají z ní jednoznačný prospěch,“ stěžuje si Česká onkologická společnost.

Lidé si uhradí levnou péči, nákladné léčení bude propláceno

Kdyby šly platby takzvaně za pacienty, mohli by si nemocní vybrat nemocnici podle svého a pojišťovny by pak náklady na léčbu tomuto zařízení hradily. Zvýšit by se prý měla i platba za státní pojištěnce, onkologové navrhují i to, že by si lidé více hradili levnou zdravotní péči a nákladné léčení by bylo propláceno.

V Česku podle statistik Národního onkologického registru přibývá lidí s rakovinou o dvě až pět procent ročně. Jednak roste počet onkologických onemocnění, jednak už lékaři dokážou pomoci více lidem, kteří pak ale potřebují následnou péči třeba až do konce života.

Vydáno pod