Střelec Vondrouš zveřejnil výslech Klause, hrozí mu pokuta

Praha - Pavel Vondrouš, který na konci září v Chrastavě na Liberecku vystřelil z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause, začal dnes dopoledne před budovou Poslanecké sněmovny rozdávat kolemjdoucím první číslo „svého občasníku“. V něm zveřejnil přepis výslechu prezidenta Klause, který o incidentu vypovídal na policii. Muži za zveřejnění části trestního spisu hrozí vysoká pokuta.

Šestadvacetiletý Vondrouš vystřelil na hlavu státu z bezprostřední blízkosti při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, její postup nyní prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Je nesmysl zakazovat mi to zveřejnit

Vondrouš svůj „občasník“ nazvaný Vondroušův Xpress také rozeslal médiím. Uveřejnil v něm celý přepis výslechu, který Klaus poskytl kvůli vyšetřování libereckým kriminalistům a GIBS. Prezident v něm popisuje, jak se incident odehrál, jak ho vnímal a jak na něj reagoval.

Xpress Pavla Vondrouše
Zdroj: ČT24

Spolu s touto výpovědí zaslal Vondrouš tisku i dokument, na kterém podepsal poučení, že mu část spisu policisté okopírovali jen proto, aby ji mohl použít při své obhajobě. V poučení se píše: „V žádném případě nesmí být předávána dalším osobám a tiskovým médiím nebo jinak zveřejňována.“

Muž s tím však nesouhlasí. Dnešní akcí chce poukázat na to, že v Klausově výpovědi nebylo nic zásadního, co by nebylo možné zveřejnit. „Je nesmysl mi to zakazovat,“ prohlásil. Sám však uznal, že mu hrozí až pětimilionová pokuta.