Sněmovna navzdory Klausovi podpořila pěstounství

Praha - Poslanci schválili novelu o sociálně-právní ochraně dětí, která má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Přes nesouhlas levice koalice přehlasovala veto prezidenta Václava Klause, podle něhož norma vznikla pod tlakem mezinárodních institucí, které ČR kritizovaly za vysoký počet dětí v ústavech. Klaus připomněl i obavy z rušení ústavů a z nedostatku pěstounů.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) označil uváděné námitky za liché. Novela podle něj vychází z českých potřeb, má nahradit zastaralá pravidla a neruší ani kojenecké ústavy, v nichž budou děti se zdravotním postižením, ani dětská centra. Novelu podpořila i řada organizací na pomoc opuštěným dětem.

Předloha má pěstounství zprofesionalizovat. Pěstouni by dostávali vyšší odměnu, a to i v době, v níž by o žádné dítě zrovna nepečovali. Nároky na jejich způsobilost se ale nesníží, uvedl Heger. „Lze garantovat, že sítem odborného posouzení nikdy neprojdou osoby, které by měly o pěstounskou péči zájem pouze ze zištných důvodů.“ Méně peněz od státu by měla zařízení pro okamžitou pomoc, jimž by ale měli začít víc platit rodiče.

Pečující lidé budou důchodově pojištěni

Odměna pěstouna se bude nově posuzovat jako plat, což znamená, že pečující lidé budou důchodově pojištěni. Předloha dále předpokládá zavedení dávky pro děti po ukončení pěstounské péče a státního příspěvku na služby při výkonu pěstounské péče.

Úředníci by podle předlohy nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Pokud by to ve vlastní rodině nebylo možné, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin. V současné době funguje v České republice asi 9 tisíc pěstounů, kteří se starají o 13 tisíc dětí. Do budoucna chce ministerstvo práce a sociálních věcí počet náhradních rodin navýšit o několik stovek. Už od konce září pomáhá najít nové pěstouny kampaň "Hledáme rodiče".

Novelu odmítl i levicový Senát

Novelu sněmovna schvalovala celkem třikrát, neboť ji odmítl před prezidentem také levicový Senát kvůli tomu, že prý rozvrátí současný fungující stav. Proti senátnímu odmítnutí hlasovalo 108 poslanců včetně pěti sociálních demokratů. Klause přehlasovalo po zhruba dvouhodinové debatě 104 ze 194 přítomných poslanců.

Přijetí novely doporučilo 38 organizací na pomoc dětem. Naopak ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková dokonce poslancům rozeslala otevřený dopis, v němž mimo jiné uvedla, že novela je vůči dětem krutá a může je vážně poškodit. Proti novele se postavila také Česká lékařská komora.

V českých ústavech je asi 11 tisíc chlapců a děvčat, zhruba 2000 z nich nejsou ani tři roky. Podle zástupců organizací na pomoc dětem a pěstounům stojí roční pobyt v dětském domově asi 281 tisíc korun a v kojeneckém ústavu zhruba 448 tisíc korun. Pěstounská péče na přechodnou dobu má vyjít asi na 240 tisíc korun, na péči u stálých pěstounů pak stát podle věku dítěte vydá od 96 tisíc do 120 tisíc korun ročně.