Pátrání po silničních agresorech usnadňují záznamy řidičů

Praha - Dopravním policistům stále častěji pomáhají v pátrání po silničních agresorech kamerové nahrávky. Posílají jim je řidiči, kteří si do svého vozu nechali nainstalovat kameru. Právě oni totiž byli mnohdy „vytrestáni“ například vybržděním či úmyslným bráněním v jízdě. Stovky záznamů nebezpečných situací na silnici jsou k vidění i na internetu. Jejich uveřejnění však může znamenat porušení zákona na ochranu osobních údajů.

Podle posledních dat vědců z Dopravní fakulty ČVUT je zhruba každý třetí řidič někdy agresivní. Průměrně každých osm až deset kilometrů jízdy musí řidiči agresivním manévrům čelit. Nejčastěji se jedná o tzv. „vybrždění“ či úmyslné bránění v jízdě přejížděním z pruhu do pruhu.

Poslední dobou si však řidiči stále častěji pořizují do svého vozu kameru. Především pro vlastní jistotu. Při určování vinínka případné dopravní nehody nebo pro pojišťovnu může také sloužit jako nevyvratitelný důkaz. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila tato videa už mnohokrát pomohla odhalit některé agresivní řidiče.

Nespočet záznamů je k vidění i volně na internetu. Pořizování a potažmo i uveřejňování videozáznamů na internetu s sebou ovšem nese jedno riziko. Pokud je možné ze záznamu identifikovat konkrétního řidiče, dochází tak k porušení zákona na ochranu osobních údajů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)