Vláda projedná mimo jiné státní energetickou koncepci

Praha - Dnes se mimořádně schází vládní kabinet. Jeho plánované středeční jednání totiž muselo být zrušeno kvůli schůzi Poslanecké sněmovny, která se protáhla do pozdních nočních hodin. Ministři se tak až dnes budou zabývat třeba návrhem státní energetické koncepce, která má vytýčit směr, jakým se bude česká energetika ubírat v nadcházejících 20 až 30 letech, nebo uvolněním peněz z ministerstva spravedlnosti.

Plán počítá s větším využitím jaderné energie a s výrazným omezením podpory obnovitelných zdrojů. Jaderná energie má po dostavbě Temelína a Dukovan podle koncepce pokrýt více než polovinu výroby elektřiny. Naopak dožívající uhelné elektrárny mají být postupně odstavovány. Ekologické organizace s návrhem nesouhlasí.

Vláda dále projedná také možnost částečného uvolnění peněz vázaných v letošním rozpočtu ministerstva spravedlnosti. Ministr financí Miroslav Kalousek má dnes také podle serveru Lidovky.cz požádat vládu, aby jako hlavní akcionář nařídila přípravu privatizace Českých aerolinií. Tu by měl začít připravovat Český Aeroholding, jehož součástí ČSA od letošního roku jsou.

Další body jednání:

  • návrh na vyšší příspěvek ČR Evropské vesmírné agentuře (ze současných asi 300 milionů korun na 450 až 500 milionů korun)
  • návrh na jmenování dvou členů výzkumné rady Technologické agentury ČR
  • návrh způsobu stanovení pravidelné odměny za výkon funkce předsedy a člena předsednictva Grantové agentury ČR a Technologické agentury

Na středu původně kabinet přerušil projednávání podkladů k návrhu státního rozpočtu pro rok 2013, které v pondělí kolegům představil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jednalo se o způsob, jak v rozpočtu škrtnout přes 40 miliard tak, aby bez zvýšení některých daní bylo možné udržet deficit pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Sněmovna však nakonec ve středu vládní balíček, který kromě jiného zvyšuje obě sazby DPH o procento, přijala, když koalice dokázala dát dohromady potřebných 101 hlasů. Kalousek poté oznámil, že vládě do deseti dnů předloží upravenou verzi už dříve připraveného rozpočtu, kterou už jednou vláda schválila. Novější materiál tak zřejmě spadne pod stůl.