22 jmen nese v Jihlavě deska připomínající příslušníky RAF

Praha - Přestože výročí konce první světové války připadá na neděli, v Česku a na dalších místech si ho aktivní i bývalí vojáci připomínali už dnes. Vojenské jednotky při řadě vzpomínkových akcí vzdaly hold válečným veteránům. Jména 22 příslušníků britského Královského letectva (RAF) pocházejících z Jihlavy a okolí odkryli za zvuku letících stíhaček třeba na pamětní desce v jihlavském kostele Povýšení svatého Kříže. Vojáci sloužili v RAF jako piloti a členové posádek letadel. V zemi je podle některých odhadů kolem dvaceti tisíc lidí, kteří prošli některým z novodobých konfliktů. Žijí i stovky pamětníků bojů druhé světové války.

Vojenské posádky v celé zemi a s nimi i pamětníci a sami veteráni si připomínají ty, kteří s nimi už být nemohou. „Vzpomínám na moje spolubojovníky, kteří byli v zákopech u Dukly. Z Podkarpatské Rusi jsem pak měl kamarády Volyňáky v zákopech,“ řekl válečný veterán František Cvoliga. Do kostela v Jihlavě přišel zavzpomínat i veterán Imrich Gablech. Držitel nejvyššího českého ocenění Řádu Bílého lva řídil letce RAF a prošel i gulagem.

Československými perutěmi RAF prošlo 2500 mužů 

„Je správné, že konečně po tolika letech jsme si vzpomněli na hrdiny, příslušníky RAF z našeho regionu, kteří padli za naši svobodu. Ale stejně tak bychom se měli zachovat i k dalším dosud bezejmenným vojákům z Jihlavska, kteří sloužili u jiných zbraní,“ prohlásil jihlavský historik Zdeněk Jaroš. Pořízení pamětní desky iniciovala vysočinská krajská organizace Sdružení válečných veteránů ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem.

Armáda se musí o veterány z druhé světové války postarat ze zákona, který platí od roku 2002. Staří vojáci dostávají příplatky k důchodu a mají nárok na bezplatnou pečovatelskou službu. „To je asi to nejmenší, co jsme pro ně mohli udělat,“ uvedl náčelník generálního štábu Petr Pavel. V Česku je přes 1500 válečných veteránů, na Vysočině jich žije 50. „V každém okrese máme jednoho terénního pracovníka, který se o ně stará. To znamená, že je na telefonu, pakliže mají nějaké požadavky, tak na ně reagujeme. Pomáhame je vodit k doktorům, pomáháme jim se stravou, s proplácením léků,“ řekl ČT předseda Sdružení válečných veteránů ČR na Vysočině Jan Frenc.

Plukovník ve výslužbě a vojenský historik Petr Petružela:

„Tento den se slaví právě proto, že 11. 11. 1918 bylo ve francouzském Compiègne uzavřeno příměří mezi Německem a Francií. V podstatě tím skončila první světová válka…“

Den veteránů se v Česku slaví od roku 2001, až na vyjímky se ale mezi lidmi příliš neuchytil. Česká republika má přitom na co navazovat - od legionářů, bez kterých by nevzniklo samostatné Československo, po účastníky obou iráckých nebo afghánského konfliktu. „Někteří naši občané nedoceňují práci našich vojáků v současných zahraničních operacích a to je asi věc, která by se, myslím, měla zlepšit,“ vyjádřil se bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Celosvětová vzpomínka letos poprvé proběhla bez některého z účastníků první světové války. Poslední žijící totiž v únoru zemřel. Konflikt, který měl ukončit všechny války, tak definitivně přestal být vzpomínkou a stal se historií.