Tragédie na rallye - závodní vůz zabil čtyři mladé dívky

Uherské Hradiště – Během amatérské RallyShow Uherský Brod vjel odpoledne mezi diváky závodní vůz. Při neštěstí zemřely čtyři dívky ve věku od sedmi do dvaceti let, všechny oběti zřejmě byly z jedné rodiny. Další dva lidé pak byli hospitalizováni se středně těžkým zraněním v nemocnicích ve Zlíně a Uherském Hradišti. Na místě zasahovali zdravotníci, policisté i hasiči včetně posttraumatických týmů. V historii českých závodů rallye je to nejtragičtější nehoda.

Podle dosavadních zjištění zřejmě řidič nezvládl přechod horizontu, ve vysoké rychlosti vyjel mimo trať a asi 100 metrů jel vedle silnice, zastavil se až o plot zahrady. Během toho smetl a usmrtil čtyři mladé dívky. Nehoda se stala na silnici mezi obcí Březová a Lopeníkem. „Je tam horizont. Těžko říct, zda měl automobil technickou závadu nebo tam bylo něco jiného,“ uvedl starosta Lopeníku Antonín Dulínek. Mezi oběťmi jsou podle něj obyvatelé vesnice.

Policie teď zjišťuje příčinu tragédie, vyloučeno není selhání řidiče ani technická závada na automobilu. Objevily se spekulace, že v době nehody vůz nebrzdil, protože mu vytekla brzdová kapalina - tuto informaci ale policie nepotvrdila. „Prověřujeme také případná pochybení pořadatelů i to, zda dívky stály v místech vyhrazených divákům,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. „Tady se jednalo o místo nepřístupné pro diváky, nedokážeme si v současné chvíli vysvětlit, proč tam ty diváci byli,“ uvedl mediální poradce Federace automobilového sportu Josef Pátl.

Reportáže Elišky Bučinové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Neštěstí se stalo v první ze šesti rychlostních zkoušek. V době, kdy už byl v plném proudu druhý test, byla soutěž ukončena. Havarovala posádka vozu Mitsubishi Lancer Michael Bartončík, Josef Bartončík. 

RallyShow Uherský Brod se letos jela počtvrté, jde o volný podnik v kalendáři Federace automobilového sportu ČR. Na startu jednodenní soutěže se sešla silná konkurence, přihlášeno bylo na 70 posádek ze tří zemí v čele s elitními jezdci Romanem Krestou, Romanem Odložilíkem, Pavlem Valouškem, Antonínem Tlusťákem či Polákem Gregorzem Grzybem.

Po nedávné nehodě na Barum Rally se zpřísnila pravidla

Na Zlínsku už se letos podobná tragická událost stala - začátkem září skončila kvůli úmrtí diváka předčasně Barum rally. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky. Čtyřiapadesátiletý muž ze Semilska zemřel a další divák utrpěl zranění. Za posledních deset let pak u nás při automobilových závodech zemřelo nejméně 14 diváků.

Právě po letošní nehodě na Barum Rally zavedla Federace automobilového sportu přísnější bezpečnostní opatření - nařídila více retardérů na rychlých úsecích, větší vzdálenost zón pro diváky od trati a chystá přísnější kritéria pro udělování závodnických licencí. Kvůli dnešní tragédii je na příští týden svoláno mimořádné zasedání a podle Pátla se na něm budou řešit pravidla bezpečnosti na tzv. volných podnicích, které nejsou součástí Mezinárodního mistrovství ČR. Mezi ně patří právě i RallyShow Uherský Brod. Podle expertů ale ani přísnější pravidla stačit nemusí - nejrizikovějším faktorem totiž pořád zůstává nedisciplinovanost a zvědavost diváků.

Tragické nehody při automobilových závodech:

15. května 2010 - Při automobilovém závodě do vrchu z Berouna do Chyňavy vylétlo auto mimo trať a srazilo čtrnáctiletou dívku, která na místě zemřela. Dívka údajně nestála v zakázaném prostoru.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zahynuli tři lidé. Mitsubishi slovenského jezdce opustilo trať a smetlo skupinku diváků. Zemřeli dva třináctiletí chlapci a osmatřicetiletý otec jednoho z nich.

6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky zemřel šestadvacetiletý muž. Další stejně starý divák pak podlehl zraněním v nemocnici.

11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse narazil do lidí poté, co dostal smyk a nezvládl řízení.

18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily závody veteránů v Hořicích na Jičínsku. Při ukázkové jízdě se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy.