17. listopad: Odboráři zvou na demonstraci

Praha - Odbory vyzývají občany, aby 17. listopadu přišli na demonstraci a průvod proti vládě. Z původně plánované generální stávky ale sešlo. „Nenašli jsme poptávku u občanů České republiky. Vládne tu pocit, že se to vyřeší samo, ale tak to není,“ řekl v Interview ČT24 Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů.

„Jsem toho názoru, že ten protest měl být daleko razantnější, ale protože nebyla odezva, tak jsme se tohoto nejvyššího symbolu odporu vůči vládě a parlamentu museli vzdát,“ vysvětlil Dufek zrušení generální stávky. „My jsme udělali dotazníkovou anketu v rámci podniků, kde spousta lidí říkala: 'Máme strach o práci, vyřiďte to za nás, my vás podporujeme,'“ řekl Dufek. Zároveň dodal, že i touto etapou si společnost musí projít a že čas na masový protest přijde.

„Mám-li být upřímný, ta situace přijde v době, kdy se občanům bude dařit tak špatně a kdy bída dostoupí takového vrcholu, že tady dojde k některým neřízeným akcím, které potom odbory zaštítí,“ uvedl Dufek. 

Předseda ASO je ale toho názoru, že by situaci mohly zachránit předčasné volby. „To neštěstí v politice, které musí snášet občané České republiky, už dostoupilo vrcholu a prohlasovat zákony poslancem, který byl sice nepravomocně, ale odsouzen, je něco nemístného a nemá s demokracií nic společného. Ta nejednota, která vládne parlamentem, nevydrží dlouho,“ doufá Dufek. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Neodpustil si ani komentář k současné smršti nových zákonů. „Kalousek likviduje českou republiku neskutečným způsobem. Je smutné, že správce kasy preferuje jen vývoz zboží z České republiky a vůbec nepodporuje poptávku v tuzemsku. Protože ti malí a střední podnikatelé a živnostníci nikam nevyváží. Jestli během jednoho týdne dokáže říct třikrát jinou sazbu daní, není to zodpovědná politika,“ řekl Dufek. 

Podle odborového předáka je potřeba změnit ústavu, aby byli politici zodpovědní za své činy. Dále je potřeba dát občanům možnost rozhodovat v závazném obecném referendu, protože „není možné, aby si politici mysleli, že jednou za čtyři roky hodíme hlas do urny a budeme poslouchat“ a následně je potřeba změnit volební zákon, protože „není možné, abychom byli neustále krmeni kandidátkami politických stran a nakonec se nám do sněmovny dostane člověk, který je odsouzen, byť nepravomocně“.  

Dufek: Budeme usilovat o levicovou sněmovmu

Odbory mají podle Dufka možnost ovlivnit myšlení občanů, kteří pak budou volit v předčasných volbách. „Musíme se snažit, aby v Poslanecké sněmovně byla levicová většina ústavního charakteru, abychom to mohli změnit,“ dodal.

Vydáno pod