Bárta se Škárkou se zřejmě znovu zapotí před soudcem Šottem

Praha - Kauza Víta Bárty a Jaroslava Škárky se zřejmě vrací úplně na začátek - zpátky k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Proti jeho nepravomocnému rozsudku, který odsoudil Bártu za uplácení a Škárku za podvod, se oba bránili odvoláním k městskému soudu. Ten zřejmě přihlédl k předchozímu verdiktu Nejvyššího soudu (NS).

Podle závěru NS nemohl být Bárta souzený za nabídku bezúročné půjčky, která zazněla na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV). Důvodem je poslanecká imunita, skutek se totiž odehrál ve sněmovně. Imunita se ale nevztahuje na dva klíčové skutky, za které si Bárta nepravomocně vyslechl podmíněný trest, tedy na údajné podplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Ti totiž údajné bezúročné půjčky dostali jinde, konkrétně v restauraci Austria a v Bártově bytě.

S rozhodnutím musí Městský soud v Praze nejdříve seznámit oba aktéry kauzy, pak ho může oficiálně zveřejnit. Opatrné vyjádření tiskové mluvčí soudu Martiny Lhotákové může mnohé napovědět: „S ohledem na verdikt Nejvyššího soudu a s respektem k jeho závaznému právnímu názoru jsme rozhodli dnes v neveřejném zasedání.“

„Pokud v odvolacím řízení soud nařídí neveřejné zasedání, signalizuje to, že se patrně celá věc zruší a vrátí soudu prvního stupně k novému projednání,“ poznamenal pro ČT vedoucí katedry trestního práva PrF UK Jiří Jelínek. V takovém případě se celá věc vrátí na začátek a Vít Bárta s Jaroslavem Škárkou stanou před soudcem Janem Šottem znovu. Oba si nejdříve počkají na vyrozumění soudu, až pak se k celé záležitosti vyjádří.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)