Cieslarová: Satirický průvod má vyvolat jen společenskou diskuzi

Praha - V sobotu 17. listopadu projde Prahou průvod s názvem Sametové posvícení. Ten sice nemá mít přímý vliv na politiku, klade si však za cíl vyvolat mezi lidmi diskuzi o předestřených tématech. Snahou několika neziskových organizací je totiž po vzoru švýcarské Basileje upozornit na palčivé problémy současné společnosti s nadhledem a humorem. Chystané politické satiry nebude ušetřen ani dosluhující prezident Václav Klaus, kterého organizátorka akce Olga Věra Cieslarová z Iniciativy Fór_um nazývá zkorumpovaným politikem s evidentním napojením na Rusko.

Různé korupční kauzy, propojení politiky, kmotrů a byznysu, neprůhledné zakázky je podle Cieslarové nutné pojmenovávat a veřejně podrobovat kritice. Aktuální politická reprezentace totiž podle ní za moc nestojí. Prezident Klaus je prý zkorumpovaný politik napojený na korupční struktury, jehož náklonnost evidentně směřuje k nedemokratickému režimu v Rusku spíše než k demokratické struktuře EU. Současné prezidentské kandidáty pak dokonce považuje za katastrofu.

Pro Cieslarovou byla hybným motorem k organizaci podobných akcí především zlost, která prý už přetekla. S převládajícím pocitem, že musí něco učinit, se tedy pokusila svou zlost kreativně přetvořit v politickou satiru. Odmítá však, že by do budoucna měla jakékoliv politické ambice nebo že by se iniciativa Fór_um měla angažovat v politických demonstracích například proti vládě. Jejím cílem je palčivé otázky doby pouze satirovat a tím je dostávat do povědomí lidí.

Průvod s názvem Sametové posvícení se inspiruje švýcarskou Basilejí, kde se podobné akce pořádají již od konce 19. století. Jejich hlavními cíli je nastolovat ke společenské diskuzi aktuální problémy a dát jim vizuální a vtipnou formu. Jak říká sama Cieslarová - účelem prvního ročníku této akce není sesadit z funkce konkrétního politika, ale spíše jakýsi impuls ke společenské diskuzi. „Pokud dojde ke změně, bude to fajn,“ míní organizátorka.

Sobotního pražského satirického průvodu se podle jejích odhadů zúčastní cca 1 000 lidí. Bude se jednat o průvod témat různých iniciativ, které si připravily jednotlivá konkrétní témata, jež se chystají satiricky propagovat. Například iniciativa Auto*mat si klade za cíl upozornit na hustou dopravu na Smetanově nábřeží v Praze, nezisková organizace Arnika se zase dotkne tématu třídění a spalování odpadů. Průvod vyjde v 15:00 od Nové scény Národního divadla a zamíří přes most Legií na Kampu a zpět.

Projekty Olgy Věry Cieslarové:

  • Sametové posvícení
  • iniciativa Fór_um
  • CK Corrupt Tour
  • Listopadová výzva
  • Svatořečení Václava Klause
Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod