Čtveřice napálila v pyramidě šest tisíc lidí, případ míří k soudu

Ústí nad Labem - Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem obžaloval čtyři lidi, kteří podle něj při takzvané pyramidové hře podvedli téměř 6 000 lidí a způsobili škodu 437 milionů korun. Obžaloba souvisí s projekty Avalanche a Avareal. Informoval o tom mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Obžalovaní prý v letech 2000 až 2006 vylákali od lidí téměř 398 milionů. Celková škoda přesahující 437 milionů korun je podle policie včetně ušlého zisku.

Tři muže policie obvinila z trestných činů podvodu, legalizace výnosů z trestné činnosti a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání stíhají kriminalisté i zmocněnkyni akciové společnosti Rhinoceros. 

Obžalovaní lákali klienty v projektu Avalanche (a následně Avareal) na uzavřených setkáních zejména v severních Čechách. Lidem nabízeli, že si za krátkou dobu mohou vydělat statisíce korun díky podnikání v pojišťovnictví. Podmínkou bylo ale nejprve dát společnosti Rhinoceros formou půjčky 68 tisíc korun. Také měli do projektu přivést další lidi. Systém znalec označil za pyramidovou hru. Oběti nejenže nic nevydělaly, ale ještě se dostaly do vážných finančních problémů.

Pokud by vinu představitelů firmy uznal i soud, mohli by ve vězení strávit až deset let, napálení lidé ale zřejmě své peníze zpět nedostanou. Celková částka totiž zdaleka nepokryje majetek zabavený představitelům firmy. 

Lidé, kteří byli údajným podvodem poškozeni, si zvolili společné zmocněnce, ti ještě před ukončením vyšetřování uplatnili nárok na náhradu škody. Policisté z útvaru pro odhalování korupce se věcí zabývali od roku 2006, letos v květnu navrhli státnímu zástupci podat obžalobu.

Vydáno pod