ODS plánuje zrušit ministerstvo pro místní rozvoj

Praha – Před dvěma lety a čtyřmi měsíci podepsal premiér Petr Nečas s vládními partnery koaliční smlouvu. Od té chvíle ale uplynulo hodně vody, vláda se výrazně personálně proměnila a opustily ji Věci veřejné. Strany současné koalice proto pracují na nové koaliční smlouvě, podle informací České televize si ODS klade za jednu z priorit zrušení ministerstva pro místní rozvoj. Kamil Jankovský (LIDEM) má dostat za úkol připravit tento krok.

„Máme zásadní priority, které chceme akcentovat v období, které zbývá do konce volebního cyklu,“ uvedl pro ČT čerstvý místopředseda ODS Martin Kuba. Mezi další preferovaná témata patří třeba podpora podnikání. Udržet chce strana také výdajové paušály pro živnostníky a stát má pomoci nově vznikajícím společnostem.

TOP 09 zase sepisuje své plány, straně jde především o podporu mladých rodin. Zlepšit chce jejich cestu k bydlení nebo třeba podpořit částečné úvazky pro matky. TOP 09 připravuje návrh, aby politici podávali majetková přiznání a majetek, který neprokáží, má být zabaven.

Reportáž Vladimíra Keblúška o revizi koaliční smlouvy (zdroj: ČT24)

Strana LIDEM zase hodlá pokračovat v boji s korupcí. „Určitě jsou v programovém prohlášení vlády důležitá témata, která nechceme, aby z něj vypadla – dokončení zákona o úřednících nebo o financování politických stran,“ řekla předsedkyně Karolína Peake.

Nejmenší vládní strana už má také jasno, jak vznikne její poslanecký klub. Šlo o jednu z podmínek pro to, aby poslanci nejmenší vládní strany zvedli ruce pro církevní restituce. Změnit se musí jednací řád. Senátní návrh na změnu řádu už leží ve sněmovně, má se k němu přidat formulace, že místo deseti poslanců postačí pro vznik klubu jen šest či sedm.