Bubeníček se angažmá Vaňhové v krajské vládě nebojí

Ústí nad Labem - Budoucí hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) nepovažuje za problém, že v nové krajské vládě zasedne i bývalá hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD, za jejíž éry došlo ke zmanipulovanému čerpání evropských fondů. „Jednání s ČSSD probíhala dlouho, celý měsíc po volbách. Nakonec jsme se dohodli na klauzuli, že každá strana nese politickou zodpovědnost za návrhy lidí, které nominuje do vedení kraje,“ řekl Bubeníček, podle jehož názoru není důvod Vaňhovou, kterou policie neobvinila, do vedení kraje nepřijmout.

„Orgány činné v trestním řízení nepodnikly za tento měsíc žádné kroky a nebylo by správné na někoho ukazovat jen proto, že na něm ulpěl stín podezření,“ komentoval Bubeníček angažmá bývalé hejtmanky. Ve vedení komunistů v Ústeckém kraji byl přitom velmi silný názorový proud, který spolupráci s ČSSD právě kvůli zapojení jejích členů do aféry kolem strukturálních fondů odmítal. Nakonec ale podle Bubeníčka pro ČSSD rozhodl stejný názor na zásadní body programu, jako je školství, zdravotnictví a veřejná doprava. Obě strany se shodují, i pokud jde o těžbu uhlí a případné prolomení těžebních limitů. Novému ústeckému vedení by se tak líbilo, kdyby se zástupci těžařů mohli domluvit s obyvateli obcí na okraji dolů a v těžbě by se tak mohlo pokračovat.

V kauze ROP Severozápad se podle Bubeníčka musí Ústecký i Karlovarský kraj přihlásit ke své zodpovědnosti, přestože to pro něj nejspíš bude znamenat vysokou pokutu. „Na ustavujících zasedáních se musí zvolit nový výbor, osm zástupců z každého kraje, to je základní předpoklad, kraj se musí přihlásit k tomu, že tu korekci zaplatí a v jaké výši,“ řekl budoucí hejtman. A řešení by mělo přijít co nejdříve, nové zástupce by kraje měly zvolit do konce měsíce a výbor pak musí zasednout do konce roku. „Je nutné, aby zasednul v prosinci, kdyby zasednul v lednu, byla by to obrovská ztráta,“ uvedl Bubeníček. Na vyřešení problému s dotacemi totiž čekají především malé obce, které do projektů vložily své peníze. „Chápu obce, menší obce, pro které milion korun jsou obrovské peníze, pro ně se to musí nastartovat co nejdříve. Kraj musí pomáhat menším obcím, ty v tom kraji vidí určitou oporu,“ uzavřel budoucí hejtman.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj provází mnoho problémů. Potýká se s vysokou nezaměstnaností, poslední dobou jej ale provází také aféry, díky kterým není jeho obraz na veřejnosti zrovna nejlepší. Bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD) a někdejší ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart (ODS) skončili ve vazbě kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi, dotace pro kraj byly proto zastaveny.